Foto: AFP/Scanpix
Apšaude Norvēģijas valdošās partijas jauniešu nometnē un sprādziens galvaspilsētā Oslo pie valsts iestāžu kompleksa, kā rezultātā gājis bojā vismaz 91 cilvēks, ir murgs un nacionālā traģēdiju, atzinis Norvēģijas premjers Jenss Stoltenbergs.

Par Oslo sprādziena upuriem kļuvuši daži premjerministra aparāta darbinieki, Stoltenberga sacīto atstāsta ārvalstu masu mediji. Viņaprāt, pēc dubultā terora akta neesot iemesla paaugstināt terorisma draudu līmeni valstī.

"Līdz pašreizējam brīdim iemesla paaugstināt draudu līmeni [valstī] nav," žurnālistiem preses konferencē paziņoja valdības vadītājs, nosaucot traģiskos notikumus par "murgu" un "nacionālo traģēdiju".


"Kopš Otrā pasaules kara laikiem valsts nav sastapusies ar tāda mēroga noziegumiem," atzīmēja Stoltenbergs.

Jau ziņots, ka Norvēģijā piektdien labējais ekstrēmists sarīkoja sprādzienu galvaspilsētas Oslo valdības ēku rajonā, kurā gājuši bojā septiņi cilvēki, un pēc tam atklāja uguni valdošās partijas jauniešu vasaras nometnē, nogalinot 84 cilvēkus.

Abu uzbrukumu sarīkotājs ir aizturēts. Tas ir 32 gadus vecs Norvēģijas pilsonis, kuram ir sakari ar galēji labējiem ekstrēmistiem. Lai gan policija neatklāj viņa identitāti, plašsaziņas līdzekļi vēstī, ka viņa vārds ir Anderss Bērings-Breivīks. Televīzijā demonstrētajā aizturētā fotoattēlā redzams, ka viņam ir blondi mati un zilas acis.

Pašlaik policija uzskata, ka viņš rīkojies viens, lai gan neizslēdz iespēju, ka viņam varētu būt līdzdalībnieki. Aizdomās turētajam sestdien izvirzītas apsūdzības gan par sprādziena pie valdības ēkas, gan apšaudes nometnē Utejas salā sarīkošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!