Foto: Reuters/Scanpix
Par 'Oslo šāvēju' dēvētais 32 gadus vecais Anderss Bērings-Breivīks pirmdien tiks atvests uz pirmo sēdi Oslo pilsētas tiesā, kas lems par apcietinājumu. Tiek plānoti paaugstināti drošības pasākumi, jo šobrīd Norvēģijā netrūkst cilvēku, kas gribētu ar Bēringu – Breivīku izrēķināties, informē laikraksts "Aftenposten".

Ekstrēmistisko uzskatu piekritējs iepriekš policijai atklājis, ka viņa mērķis, piektdien 22. jūlijā ierodoties Utejas salā, kur viņš vēlāk nošāva 86 jauniešu nometnes dalībniekus, bijis nogalināt par "norvēģu nācijas māti" dēvēto ekspremjeri Grū Hārlemu Bruntlandi. Bruntlande vadīja valsti 80. un 90. gados un ir līdz šim vienīgā  sieviete premjerministra amatā.

Viņa uzstājās nometnes dalībnieku priekšā rīta pusē un uzkavējās Utejas salā līdz vēlai pēcpusdienai. Bērings-Breisvīks esot aizkavējies par vairākām stundām un ieradies salā tikai ap 17:30 pēc vietējā laika ekspremjeri vairs nesastopot.


Kā ziņots norvēģu terorists atzinies sprādziena sarīkošanā Oslo, kurā gāja bojā septiņi cilvēki un vēlāk tik notverts nozieguma vietā Utejas salā, kur stundas laikā bija nogalinājis 86 cilvēkus un vairāk nekā 90 ievainojis.

Lielo upuru skaitu veicināja arī policijas vilcināšanās un piemērotu transportlīdzekļu trūkums.

Bēringam-Breivīkam draud 21 gadu ilgs cietumsods, kas ir maksimālais soda mērs Norvēģijā.

Jau ziņots, ka  viņš piektdien dažas stundas pirms uzbrukumu sākuma ievietojis internetā un izsūtījis pa elektronisko pastu Norvēģijas galēji labējiem politiķiem 1500 lappušu manifestu, kas daļēji ir viņa dienasgrāmata, un tas liecina, ka uzbrukumus viņš gatavojis vairākus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!