Foto: RIA Novosti/Scanpix
Maskavā sestdien bez būtiskiem incidentiem noslēdzies gan opozīcijas rīkotais mītiņš "Par godīgām vēlēšanām", gan pašreizējā premjera un prezidenta amata kandidāta Vladimira Putina atbalstītāju pasākums. Kopumā masu mītiņos piedalījušies 175 tūkstoši cilvēku, lēš Krievijas varas iestādes.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem, kopumā mītiņos Maskavā bija pulcējušies 175 tūkstoši cilvēku.

Putina atbalstītāju pasākumā Poklonnajas kalnā bija sanākuši 138 tūkstoši dalībnieku, bet opozīcijas pasākumā Bolotnaja laukumā – 36 tūkstoši protestētāju. Vēl tūkstotis cilvēku pulcējušies Krievijas liberāldemokrātiskās partijas rīkotajā pasākumā Puškina laukumā, bet 150 – uzņēmēja Konstantīna Borovoja rīkotajā mītiņā Akadēmiķa Saharova prospektā.

Tiesa gan, opozīcijas atbalstītāji sociālajos tīklos norāda, ka varas iestādes pārspīlē varas atbalstītāju, bet samazina opozīcijas mītiņu dalībnieku skaitu. Organizētāji uzskata, ka Bolotnaja laukumā arī bija saplcējušies ne mazāk kā 100 000 cilvēku.


Raidorganizācija BBC vēsta, ka policija grasās sodīt pašreizējā premjera un prezidenta amata kandidāta Vladimira Putina atbalstītāju mītiņa rīkotājus, jo pārsniegts pieteiktais dalībnieku skaits. Aģentūra "Itar Tass" informē, ka tādēļ aizturēta viena no pasākuma rīkotājām, partijas "Krievijas patrioti" priekšsēdētāja vietniece Nadežda Korņejeva.

Opozīcijas pasākumā cilvēkus, kas, neraugoties uz Maskavā valdošo salu, bija pulcējušies Bolotnaja laukumā, uzrunāja opozīcijas līderi, aicinot Putinu atkāpties un "atdot Krievijai demokrātiju". Par mītiņa kulminācijas brīdi kļuva slavenās Krievijas rokgrupas DDT līdera Jurija Ševčuka uzstāšanās. Viņam dziedot leģendāro dziesmu "Dzimtene", gaisā tika palaisti tūkstošiem baltu balonu.

Savukārt Putina atbalstītāju pasākumā Poklonnaja kalnā galvenais vadmotīvs bija Krievijas sabrukuma nepieļaušana, ziņo aģentūra "Interfakss". Aģentūra informē, ka gandrīz katrs, kurš uzstājās mītiņā, pieminēja vienlaikus notiekošo opozīcijas pasākumu, uzsverot, ka "oranžisms netiks cauri". "Mēs dažādi vērtējam Vladimiru Putini – dažiem viņš patīk, bet dažiem nē, taču mēs neļausim sagraut valsti un sarīkot apvērsumu," sacīja mītiņa vadītājs Maksims Ševčenko.

Jau vēstīts, ka sestdien Maskavā un citās Krievijas pilsētās notiek masveida akcijas, kuras rīko gan tagadējās Krievijas varas pretinieki, gan atbalstītāji, un protesti gaidāmi arī vairākās citās pasaules pilsētās, tostarp Rīgā.

Pērn 10. un 24.decembrī daudzās Krievijas pilsētās notika pilsoniskās protesta akcijas pret parlamenta vēlēšanu iznākumu. Visplašāk apmeklētie pasākumi notika Maskavā.

Sestdien arī sākas prezidenta vēlēšanu aģitācijas mēnesis – Putina apņemšanās pēc četru gadu pārtraukuma, kura laikā viņš vadīja valdību, atgriezties Kremlī savā trešajā, nu jau sešus gadus ilgajā prezidentūras termiņā ir viens no opozīcijas nemiera iemesliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!