Malaizijas pasažieru lidmašīna virs Ukrainas pagājušā gada jūlijā notriekta ar Krievijā ražotu "Buk" raķeti, atsaucoties uz Nīderlandes amatpersonu paziņojumu par oficiālās izmeklēšanas rezultātiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Buk" raķete sprāgusi lidmašīnas priekšgala kreisajā pusē, kā rezultātā atdalījusies daļa lidaparāta, teikts Nīderlandes Drošības pārvaldes galīgajā izmeklēšanas ziņojumā. Izmeklētāji secinājuši, ka tieši "Buk" raķete vainojama lidmašīnas bojāejā, nevis meteors, gaiss-gaiss tipa raķete vai eksplozija lidmašīnas iekšpusē.

Drošības pārvalde arī prezentēja no avārijas vietas atvestās lidmašīnas atlūzas, kas saliktas kopā.

Lidmašīnā atrastie raķetes fragmenti atbilduši tiem, kas atrasti uz zemes. Pierādījumi norāda, ka izmantota 9N314M kaujas galviņa, kas piemērota “Buk” 9M38M1 raķetēm.

Katastrofā bojāgājušo tuviniekiem paziņots, ka upuri, domājams, zaudējuši samaņu gandrīz acumirklī. Maz ticams, bet nevar tikt izslēgts, ka kāds pasažieris varēja palikt pie samaņas aptuveni minūti līdz pusotru, kamēr notika katastrofa, bet jebkurā gadījumā diez vai viņi būtu spējuši aptvert notiekošo, secina izmeklētāji.

Ziņojumā nav norādīti vainīgie, kas palaiduši raķeti, bet uzsvērts, ka Ukrainai būtu bijis jāslēdz gaisa telpa komerciālajiem lidojumiem. Katastrofas dienā bīstamo teritoriju šķērsojuši 160 avioreisi. Izmeklēšanas komisijas uzdevums bija izpētīt notikušās katastrofas iemeslus, bet tai nav pilnvaru noteikt vainīgos, skaidro BBC.

Tikmēr Drošības pārvaldes prezidents Djibe Joustra sarunā ar žurnālistiem pēc preses konfernces noradīja, ka raķete palaista no prokremlisko kaujinieku kontrolētās teritorijas.

"Buk" raķetes ir gan Krievijas, gan Ukrainas bruņojumā, atsaucoties uz ekspertiem, piebilst BBC.

Cita, Nīderlandes vadīta kriminālizmeklēšana, ar saviem rezultātiem nāks klajā dažu nākamo mēnešu laikā, papildina medijs.

Ukrainas valdība un vairāku rietumvalstu amatpersonas iepriekš ir norādījušas, ka raķete ir palaista no prokremlisko kaujinieku kontrolētās Ukrainas teritorijas un to piegādājusi Krievija.

Agrāk otrdien, pirms Nīderlandes oficiālās izmeklēšanas rezultātu paziņošanas, Krievijas valsts uzņēmums "Almaz-Antey", kas ražo "Buk" sistēmas, sarīkoja savu preses konferenci, kurā kārtējo reizi noraidīja kremļa atbalstīto kaujinieku lomu notikušajā.

Uzņēmuma amatpersonas paziņoja, ka pierādījumi liecina par Ukrainas spēku atbildību – raķete esot palaista no Kijevas kontrolētās teritorijas. Turklāt tas esot bijis vecs raķetes modelis, kādu vairs neesot Krievijas bruņojumā.

Malaizijas lidsabiedrības "Malaysian Airlines" pasažieru reisa MH17 lidmašīna "Boeing 777" 2014. gada jūlijā bija ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru, kad tā avarēja prokremlisko kaujinieku kontrolētajā Ukrainas teritorijā.

Visi 298 uz klāja esošie cilvēki, tostarp 196 nīderlandieši, gāja bojā. Rietumi un Ukraina notikušajā uzreiz vainoja prokremliskos nemierniekus, kuri lidaparātu notriekuši ar Krievijas piegādātu pretgaisa aizsardzības sistēmu "Buk".

Tikmēr Maskava, kas atbalsta un apbruņo kaujiniekus, savu un kaujinieku vainu kategoriski noliedza, notikušajā vainojot Kijevu.

Šogad Maskava arī bloķēja ANO Drošības padomes rezolūciju par starptautiska tribunāla izveidi MH17 notriekšanas lietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!