Foto: AFP/Scanpix
Stingrā policijas pavadībā Norvēģijas pilsonis Anderss Bērings – Breivīks izmeklēšanas eksperimenta laikā astoņas stundas izrādīja, kā viņš rīkojis un ko darījis traģēdijas dienā Utejas salā, kur viņš nošāvis vairākus valdošās partijas jauniešu nometnes dalībniekus, ziņo ārvalstu masu mediji.

Izmeklēšanas eksperimenta laikā Breiviku bruņuvestē un speciālā konvoja pavadībā nogādāja uz salu, kur viņš sarīkojis slaktiņu. Tur viņš detaļās izstāstījis izmeklētājiem, kā noticis noziegums.

Vietējie mediji ziņo, ka Breiviks izrādījis likumsargiem, kā viņš stāvējis šāvēja pozā un mērķējis uz cilvēkiem, kur meklējuši glābiņu no viņa. Izmeklēšanas eksperiments ilga astoņas stundas.

Kopš traģiskajiem notikumiem sala ir slēgta apmeklētājiem.

Jau ziņots, ka teroristam bija videokamera, ar kur viņš arī iemūžinājis savu noziegumu. Izmeklētāju rīcībā ir vairāki netieši pierādījumi, ka Bērings - Breivīks ir filmējis visu apšaudi Utejas salā, kas ilga 72 minūtes un tajā tika nogalināti 69 cilvēki un 90 ievainoti.

Savā 1500 lappušu manifestā, ko terorists izvietoja internetā neilgi pirms uzbrukumu sarīkošanas, viņš atklāja, ka grasās filmēt apšaudi Utejā un vēlāk izsūtīt videomateriālus medijiem, cerot, ka viņa "dokumentālā filma" nonāks televīzijas ēterā.

Aresta brīdī Utejas salā, kamera pie viņa netika atrasta, taču izmeklētāji uzskata, ka tā ir paslēpta kaut kur salas teritorijā.
22. jūlijā Norvēģijas galvaspilsētā Oslo pie valdības ēkas notika sprādziens, kurā gāja bojā astoņi un ievainojumus guva 15 cilvēki.

Vēlāk uz Utejas salas ezerā netālu no Oslo Norvēģijas valdošās partijas jauniešu vasaras nometnē notika apšaude, kurā tika nogalināti 69 cilvēki un vairāk nekā 90 guva ievainojumus. Par abiem incidentiem atbildību uzņēmies 32 gadus vecais Norvēģijas pavalstnieks Anderss Bērings - Breivīks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!