Foto: Scanpix

Spānijas pilsētas Pamplonas galveno laukumu svētdien, 6.jūlijā, pilda cilvēku pūļi, sākot slaveno Svētā Fermina vēršu skrējiena festivālu, vēsta BBC.

Pamplonas galvenajā laukumā uz svinību atklāšanu pulcējas gan vietējie iedzīvotāji, gan tūristi, kuri ir ģērbušies baltās drānās, rokās turot sarkanas šalles. Atklāšanas tradīcija ir sanākušo laistīšana ar vīnu, līdz ar to pēc laika baltā ģērbtās masas iekrāsojas rozā toņos.

Tradicionālais un bīstamais festivāls, kurš izpelnījies arī kritiku, Pamplonā notiek kopš 1911.gada. Festivāls ilgs deviņas dienas un to laikā no rīta seši cīņu vērši tiek izlaisti brīvībā pilsētas šaurajās ieliņās un dzīvnieki skrien 825 metrus uz arēnu, kur vakarā notiek vēršu cīņas.

Drosmīgie vīrieši skrien šos 825 metrus kopā ar vēršiem. Mediji norāda, ka parasti skrējiens ilgst nepilnas četras minūtes. Nereti tas beidzās traģiski un tā pastāvēšanas laikā bojā gājuši 15 cilvēki. Pērn festivāla laikā cieta un slimnīcā nonāca 50 skrējēji.

Parasti šī pasākuma laikā notiek arī dejas, kā arī tiek izdzerts ļoti daudz vīna.

Tas ir iecienīts paskums tūristiem un tā laikā simtiem tūkstošu cilvēku sabrauc no dažādām valstīm, lai noraudzītos Ernesta Hemingveja romānā "Un saule lec" aprakstīto skrējienu. Tiesa, ir cilvēki un organizācijas, kuras spāņus kritizē par šādu izklaidi, vairāk gan tāpēc, ka arēnā vērši parasti tiek nogalināti un vēlāk apēsti restorānos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!