Foto: Scanpix

Irāna un pasaules lielvaras ceturtdien panākušas vienošanos galvenajos punktos jautājumā par Teherānas kodolprogrammu, paziņojis Irānas ārlietu ministrs Džavads Zarifs un Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni, kas sarunās pārstāv pasaules lielvaras.

"Šodien mēs esam spēruši izšķirošu soli," paziņoja Zarifs un Mogerīni, norādot, ka tagad tiks sākts darbs pie vispārīgas vienošanās.

Jau vēstīts, ka pasaules lielvaru un Irānas kodolsarunu mērķis ir līdz jūnija beigām panākt vispārīgu vienošanos, lai pārtrauktu 12 gadus ilgušo konfliktu par Irānas kodolprogrammu.

Zarifs un Mogerīni pavēstīja, ka šī vienošanās ierobežos Irānas urāna bagātināšanas programmu un tās kodolprogrammu. Apmaiņā pret to tiks atceltas ekonomiskās, finanšu un citas sankcijas, ko Irānai noteikušas ANO, ES un ASV.

Sankcijas tiks atceltas, tiklīdz Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) būs apstiprinājusi, ka Irāna ievēro vienošanos.

Zarifs žurnālistiem paziņoja, ka vienošanās parādīs to, ka Irānas kodolprogramma ir un vienmēr ir bijusi miermīlīga.

"Mūsu objekti turpinās darboties. Mēs turpināsim bagātināšanu, mēs turpināsim izpēti un attīstību," paziņoja Zarifs, piebilstot, ka darbu turpinās arī pazemes objekts Fordo.

Ceturtdien panākto vienošanos par galvenajiem punktiem Irānas ārlietu ministrs raksturoja kā abām pusēm izdevīgu, bet piebilda, ka viss vēl nav sasniegts.
Mogerīni paziņoja, ka Urāna vairs neražos atomieročiem derīgu plutoniju un Fordo nebūs urāna bagātināšanas objekts.

Tikmēr Francija jau brīdinājusi Irānu, ka gadījumā, ja tā nepildīs vienošanās nosacījumus, sankcijas var tikt atjaunotas.

ASV prezidents Baraks Obama norādīja, ka vispārīgā vienošanās var izpalikt, ja Irāna nepildīs solīto.

"Ja Irāna krāpsies, pasaule to uzzinās," norādīja Obama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!