Foto: AFP/Scanpix

Itālijas prezidents jaunās valdības veidošanas mandātu trešdien ir piešķīris Demokrātiskās partijas vadītāja vietniekam Enriko Letam, kura iecelšana par nākamo premjeru varētu izbeigt divus mēnešus ilgo nespēju izvedot valdību, vēsta raidsabiedrība BBC.

Leta, ir brāļadēls Džianni Letam, kurš ilgu laiku bija kādreizējā premjerministra Silvio Berluskoni biroja vadītājs. Viņš tiek uzskatīts par mēreni pieņemamu kandidātu Berluskoni vadītajai centriski labējai koalīcijai, raisot cerības, ka kopš februārī notikušajām parlamenta vēlēšanām iestājies politiskais strupceļš varētu tikt atrisināts.

Vēlēšanās nelielu pārsvaru ieguvušā kreisi centrisko demokrātu bloka kompromisa premjers Leta veidos koalīciju ar Berluskoni pārstāvētajiem labēji centriskajiem spēkiem, ar kuriem sadarbību iepriekš noraidīja uzvarētāju koalīcijas līderis Pjērs Luidži Bersani.

Šāda koalīcija nozīmē, ka atkal pieaugs Berluskoni politiskā ietekme, norāda BBC. Šī savādā sīvo konkurentu vienošanās tiek uzskatīts par vienīgo iespēju pārtraukt parlamentāro strupceļu un izveidot valdību.

Tomēr šāda piespiedu politiskā vienošanās varētu izrādīties nespējīga darboties ilgu laiku, pieļauj BBC korespondents.

Jaunajai valdībai būs jāķeras pie ekonomisko un pārvaldes reformu ieviešanas. Likumdevēju prioritāte varētu būt vēlēšanu likuma reformēšana, lai turpmāk balsošana nodrošinātu izteiktākus un skaidrākus rezultātus.

Jau vēstīts, ka 24. un 25. februarī notikušajās vēlēšanās ar nelielu balsu vairākumu uzvarēja Bersani vadītā koalīcija, saskaņā ar Itālijas likumiem nodrošinot sev absolūto vairākumu parlamenta apakšpalātā, tomēr tai neizdevās iegūt vairākumu Senātā. Arī pats Bersani atzinis, ka parlamenta vēlēšanās viņš "ieguvis pirmo vietu, taču nav uzvarējis". Valdības izveidošanai nepieciešams abu parlamenta palātu atbalsts.

Bersani kreisi centriskā koalīcija atteicās sadarboties ar bijušā premjerministra Silvio Berluskoni labēji centrisko bloku, kas vēlēšanās ieguva otro vietu. Taču Berluskoni paziņoja, ka starppartiju vienošanās ir vienīgā iespēja.

Tikmēr trešās vietas ieguvēja - populistiskā Pieczvaigžņu kustība (M5S) paziņoja, ka tā neatbalstīs tādu valdību, kuras sastāvā būtu partiju politiķi, taču tā nav izslēgusi iespēju, ka varētu atbalstīt tehnokrātu valdību, un, pieņemot likumus, katru balsojumu vērtēt atsevišķi.

Savstarpēji konkurējošās partijas līdz šim nespēja izveidot valdību un analītiķi prognozēja, ka pēc dažiem mēnešiem Itālijā varētu notikt jaunas vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!