Foto: AP/Scanpix

Ēģiptes tiesa sestdien piesprieda nāvessodu 21 cilvēkam, kas atzīti par vainīgiem līdzdalībā pērn februārī Portsaidā futbola līdzjutēju izraisītajās nekārtībās stadionā, kurās gāja bojā 74 cilvēki.

Tiesas zālē pēc sprieduma nolasīšanas notiesāto tuvinieki raudāja, neticot bargajam sodam, un mierinājumu meklēja ticībā, sakot, ka "Allaju Akbar" (no arābu valodas "dievs ir dižens").

Pēc sprieduma nolasīšanas pie tiesas nama izcēlās nekārtības, kurās gājis bojā viens policists, informēja avoti drošības struktūrās.

Tiesnesis Sobhi Abdelmagids paziņojumā, kura nolasīšana tika pārraidīta valsts televīzijā, norādīja, ka spriedums pārējiem 52 lietā apsūdzētajiem tiks nolasīts 9.martā.

Apsūdzēto vidū ir arī deviņi drošības dienestu darbinieki.

Visiem notiesātajiem ir iespējas spriedumu pārsūdzēt. Sestdien tiesas zālē drošības apsvērumu dēļ viņi nepiedalījās.

Ēģiptes Vidusjūras piekrastes pilsētā Portsaidā pērn 2.februārī futbola līdzjutēju izraisītās nekārtībās stadionā gāja bojā 74 cilvēki, viņu vidū viens policists, un tika ievainoti apmēram 1000. Nekārtības sākās tūlīt pēc tiesneša finālsvilpes spēlē starp ''Al-Ahly'' un ''Al-Masri'' komandām.

Kad Portsaidas ''Al-Masri'' izcīnīja uzvaru ar 3:1, tās atbalstītāji izskrēja laukumā un sāka apmētāt ar akmeņiem, pudelēm un petardēm Kairas ''Al-Ahly'' spēlētājus un līdzjutējus, kuri bēga uz visām pusēm.

Asiņainākās futbola līdzjutēju sadursmes Ēģiptes vēsturē izraisīja vardarbīgus protestus pie Iekšlietu ministrijas galvenās ēkas galvaspilsētā Kairā, kurā gāja bojā 16 cilvēku.

Daudzi novērotāji apgalvo, ka futbola līdzjutēju nekārtību iniciators bija policija vai 2011.gada februārī gāztā prezidenta Hosnī Mubaraka atbalstītāji, paužot savu neapmierinātību ar militāro padomi, kas varu valstī pārņēma pēc Mubaraka gāšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!