Foto: Kadrs no video
Atbildību par 24. janvārī Maskavā "Domodedovo" lidostā notikušo terorista pašnāvnieka uzbrukumu, kurā gāja bojā 36 un ievainojumus guva 180 cilvēki, uzņēmies čečenu kaujinieku līderis, tā dēvētā "Kaukāza emirāta" vadītājs Doku Umarovs, otrdien ziņo Krievijas interneta portāls "Lenta.ru".

Videovēstījumā, kas datēts ar 24. janvāri un izvietots interneta vietnē "Kavkazcenter.com", Umarovs paziņo, ka šahīdu specoperācija Maskavā notikusi pēc viņa rīkojuma.

"Kaukāza emirāta" "emīrs" Umarovs jau pagājušajā piektdienā izplatīja videoierakstu ar paziņojumu, kurā solīja 2011.gadu Krievijai padarīt par "asiņu un asaru gadu".

Toreiz viņš atzina, ka jau nosūtījis uz Maskava kaujiniekus. Sprādzienu "Domodedovo" pēc viņa verijas veicis kāds šahīds vārdā Seifullahs.

Krievijas plašsaziņas līdzekļi, atsaucoties uz avotiem likumsargājošās iestādēs, iepriekš vēstīja, ka terorists pašnāvnieks, iespējams, bijis kāds Ingušijas iedzīvotājs, 20 gadus vecais Muhameds Jevlojevs. Saistībā ar noziegumu tiek meklēti divi viņa līdzdalībnieki arī jaunieši no Ingušijas.

Umarovs uzsvēris, ka operācija ir vērsta tieši pret Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu, atbildot uz krievu noziegumiem Kaukāzā.

Umarovs iepriekš uzņēmies atbildību par vairākiem teroraktiem Krievijā, tajā skaitā sprādzieniem Maskavas metro pagājušā gada pavasarī.

Umarovs vada Ziemeļkaukāza islāmistu kaujinieku grupējumu "Kaukāza emirāts" un ir viens no vēl dzīvajiem čečenu partizānu komandieriem. Viņš bija drošības ministrs Čečenijas separātistu valdībā no 1996. līdz 1999.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!