Turcijā otrdien tiesas priekšā stājās 33 personas, to vidū trīs admirāļi, kas tiek turēti aizdomās par plāniem veikt uzbrukumus ne musulmaņu minoritātēm, īpaši armēņiem, lai diskreditētu un gāztu pašreiz pie varas esošo Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) valdību.

Apsūdzības par "dalību teroristu organizācijā" izvirzītas 33 civilpersonām un militārpersonām, arī Vidusjūras flotes komandierim admirālim Kadiram Sagdidžam, admirālim Mehmetam Fatiham Ilgaram un atvaļinātam admirālim Feijazam Ogotdžum.

Notiesāšanas gadījumā apsūdzētajām personām draud līdz pat 15 gadus ilgs cietumsods.

2009.gada novembrī laikrakstā "Taraf" publicētais dokuments liecina, ka grupējums plānojis sarīkot viltus sprādzienus minoritāšu apdzīvotajos Stambulas rajonos un Izmiras pilsētā valsts dienvidos, kā arī nolaupīt un noslepkavot ievērojamus kopienas locekļus.

Par vardarbībā vainīgiem tiktu uzskatīti islāmistu kaujinieki, kā arī rastos iespaids, ka AKP mudina uz reliģisko ekstrēmismu, līdz ar to būtu apdraudēta to atrašanās pie varas.

Tiesai otrdien jālemj, vai šis tiesas process tiks saistīts ar jau notiekošām tiesvedībām pret citām militārpersonām, kas tiek apsūdzētas par plāniem nogalināt divus admirāļus un uzspridzināt eksponēto zemūdeni Stambulas muzejā.

Pret militārpersonām uzsāktais tiesas process tiek uzskatīts par daļu no t.s. "Ergenekon" lietas. Tās ietvaros apsūdzības izvirzītas jau 290 cilvēkiem. Izmeklētāji uzskata, ka grupējuma mērķis bijis radīt Turcijā politisko haosu, izmantojot arī tādus līdzekļus kā atentātus pret ietekmīgām personām, tādējādi izsaucot armijas iejaukšanos, kas novestu pie AKP veidotās valdības gāšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!