Foto: EPA/LETA
Pirmdienas rītā divos sprādzienos Maskavas metro dzīvības zaudējuši 38 cilvēki un vēl desmitiem cilvēku guvuši ievainojumus. Ar šādu paziņojumu nācis klajā Krievijas ārkārtas situāciju ministrs Sergejs Šoigu, vēsta aģentūra "Interfax".

Foto galerija

Līdz šim identificētas 22 bojāgājušo personības.

Pēc pēdējiem datiem, 64 ievainojumus guvušie cilvēki paliek Maskavas slimnīcās. Viņu stāvoklis tiek vērtēts kā smags un vidēji smags. Aptuveni astoņi cilvēki atrodas kritiskā stāvoklī. Starp cietušajiem ir vairāki bērni un trīs ārvalstnieki.

Sprādzieni notikuši divās Krievijas galvaspilsētas metro stacijās: Lubjankā un pieturā "Kultūras parks". Lubjankā, kur notika pirmais sprādziens, dzīvības zaudējis 21, bet ar ievainojumiem slimnīcā ievietots 41 cilvēks. Stacijā "Kultūras parks" bojā gājuši 12 cilvēki, bet vēl 32 cilvēki guvuši ievainojumus. Vairāki cilvēki vēlāk miruši slimnīcā.

Dati par upuriem un cietušajiem vēl tiek precizēti.

Sprādziens Lubjankā noticis pulksten 7:20, bet stacijā "Kultūras parks" pulksten 8:37 pēc Maskavas laika.

Sprādzienu vietās pirmdien strādājuši vismaz 400 glābēji un vairāk nekā 70 mediķu brigādes.

Uzsākta izmeklēšana. Tiek analizēti stacijās izvietoto videonovērošanas kameru ieraksti. Varas iestādes jau pavēstījušas, ka notikušais ir terora akts.

Pēc izmeklētāju vārdiem, sprādzienu jauda sasniedza aptuveni divus kilogramus trotila ekvivalentā stacijā "Kultūras parks" un aptuveni četrus kilogramus trotila ekvivalentā Lubjankā.

Krievijas Federālais Drošības dienests (FDD) pavēstījis, ka abus uzbrukumus īstenojušas teroristes – pašnāvnieces. Izmeklētāji atraduši divu sieviešu ķermeņus, kuras, pēc dažādām pazīmēm, pārnēsājušas spridzekli. Amatpersonas pauž pārliecību, ka varēs noteikt uzbrucēju personības, jo viņu sejas sprādzienā nav skārtas.

Ar stacijās izvietoto videonovērošanas kameru ierakstu palīdzību noskaidrotas arī uzbrucēju iespējamo līdzdalībnieču - slāvu izskata sieviešu - pazīmes. Izsludināta viņu un arī kāda aizdomās turētā vīrieša meklēšana.

Pēc sprādzieniem patrulēšanu Maskavas ielās veic vairāk nekā 700 iekšējo spēku karavīru. Drošības pasākumi pastiprināti arī galvaspilsētas lidostās.

Metro satiksme galvaspilsētā pirmdien pēcpusdienā pilnībā atjaunota.

Otrdien Maskavā saistībā ar uzbrukumiem izsludināta sēru diena.

Valsts prezidents Valdis Zatlers vēstulē Krievijas prezidentam Dmitrijam Medvedevam izteicis visdziļāko līdzjūtību Krievijas tautai saistībā ar notikušajiem sprādzieniem Maskavas metro. Valsts prezidents novēl drīzu izveseļošanos sprādzienos cietušajiem.

Arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) un ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) Latvijas valdības vārdā nosūtījuši līdzjūtības vēstules Krievijas premjerministram Vladimiram Putinam un ārlietu ministram Sergejam Lavrovam.

Vēstulēs Dombrovskis un Riekstiņš pauž visdziļākos līdzjūtības apliecinājumus bojā gājušo piederīgajiem un Krievijas tautai.

Arī Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze saistībā ar pirmdienas rītā notikušajiem sprādzieniem Maskavas metro nosūtījis līdzjūtības vēstules Krievijas Valsts domes priekšsēdētājam Borisam Grizlovam un Krievijas Federācijas padomes priekšsēdētājam Sergejam Mironovam.

Daudze pauž visdziļāko līdzjūtību Krievijas tautai, sērojošajām ģimenēm, kas zaudējušas tuviniekus, un bojāgājušo draugiem. Saeimas priekšsēdētājs vēstulē arī nosoda terora aktus, kas prasījuši vairāku desmitu cilvēku dzīvības.

Savukārt Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) nosūtījis vēstuli Maskavas domei un Maskavas valdībai, izsakot dziļu līdzjūtību maskaviešiem saistībā ar traģiskajiem sprādzieniem Maskavas metro.

"Šajā smagajā brīdī mēs sērojam kopā ar bojāgājušo ģimenēm un tuviniekiem," sacīja Ušakovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!