Foto: AFP/Scanpix

Romas pāvests Benedikts XVI, kurš februāra beigās atkāpjas no amata, ir mainījis Romas Katoļu baznīcas likumu, kas regulē pāvestu ievēlēšanas kārtību, atļaujot kardinālu konklāvam sanākt ātrāk, atsaucoties uz Vatikāna paziņojumu, pirmdien vēsta aģentūra "Reuters".

Izmaiņas baznīcas konstitūcijā paredz, ka kardinālu konklāvam vaira nav jāgaida 15 dienas kopš Svētā Krēsla atbrīvošanās, lai pulcētos uz jauna pāvesta ievēlēšanu. Tas nozīmē, ka tagad Benedikta XVI pēcteci var sākt izvēlēt jau pirms 15. marta.

Vēstīts, ka Benedikts XVI 11. februārī negaidīti paziņoja, ka 28. februārī atkāpjas no amata. Kā iemeslu aiziešanai no amata 85 gadus vecais pāvests minēja to, ka lielā vecuma dēļ viņam vairs neesot spēka vadīt Romas katoļu baznīcu.

Līdzšinējie noteikumi paredzēja, ka Kardinālu konklāvu, kam jāievēlē jauns Romas katoļu pāvests, nedrīkst sasaukt agrāk kā 15 līdz 20 dienas pēc tam, kad pāvesta amats ir kļuvis vakants. Tomēr jau neilgi pēc Benedikta XVI paziņojuma par atkāpšanos no amata, izskanēja ziņas, ka šo nosacījumu varētu mainīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!