Foto: AFP/Scanpix

Mirušā Venecuēlas prezidenta Ugo Čavesa izraudzītā pēcteča Nikolasa Maduro trauslā uzvara svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās vieš nenoteiktību par tālāko notikumu attīstību valstī, kur opozīcijas atbalstītāji jau sākuši protestus, bet valdību sagaida ekonomiski izaicinājumi, vēsta aģentūra "Reuters".

Bijušais autobusa vadītājs Maduro, kuru pirms savas nāves par pēcteci izraudzījās 14 gadu pie varas bijušais un piektajā martā no vēža mirušais sociālistu prezidents Čavess, svētdienas vēlēšanās ar 50,7% balsu uzvarēja opozīcijas kandidātu Enriki Kaprilesu, kurš ieguva 49,1% balsu. Tas nozīmē, ka starpība ir mazāka par 300 000 balsu.

Kapriless, kura panākumi pārspēja visas prognozes, atteicās atzīt vēlēšanu rezultātus un paziņoja, ka viņa komandai ir saraksts ar vairāk nekā 3000 pārkāpumu vēlēšanu laikā, sākot ar šaušanu un beidzot ar balsošanas iecirkņu nelegālu atkalatvēršanu.

"Es šodien necīnos pret kandidātu, bet pret varas ļaunprātīgu izmantošanu kopumā," paziņoja 40 gadu vecais Mirandas štata gubernators Kapriless, pieprasot balsu pārskaitīšanu.

"Maduro, tu esi zaudētājs. Šī sistēma brūk, tā ir kā smilšu pils – pieskaries un tā sagrūst," teica Kapriless.

Vēlēšanu strīds var veicināt nestabilitāti spēcīgi polarizētajā un ar naftu bagātajā valstī, norāda "Reuters". Lai gan ielās ir izgājuši opozīcijas piekritēji, taisot troksni, saucot "krāpšana" un dedzinot riepas, Kapriless nav mudinājis pulcēties savus atbalstītājus.

Maduro, kurš savu uzvaru sauc par "tīru un veltītu Čavesam", paziņoja, ka varētu piekrists balsu pārskaitīšanai. "Mēs esam uzvarējuši godīgi, likumīgi un konstitucionāli," Maduro paziņoja uzvarai veltītajā mītiņā. "Es aicinu uz vienotību tos, kas nebalsoja par mums. Mums būs kopā jāstrādā šīs valsts drošības un ekonomikas labā."

Tikmēr vēlēšanu komisija uzsver, ka Maduro uzvara ir neatgriezeniska, un nedod nekādu norādi, ka varētu pārskatīt vēlēšanu rezultātus.

Maduro trauslā uzvara ir sarežģīts starts Čavesa politikas ("čavismo") pārejai uz pēc Čavesa ēru, radot aizdomas, ka jaunais prezidents varētu saskarties ar konkurentiem kreiso koalīcijas iekšienē.

50 gadus vecā Maduro atbalstītāji šāva raķetes un dziedāja dziesmas ielās, bet svinības bija daudz pieklusinātākas, nekā pēc Čavesa uzvaras pagājušā gada oktobrī notikušajās vēlēšanās.

Maduro trauslā uzvara ir pārsteigusi daudzus dedzīgus Čavesa lojālistus, kuri bija pieraduši pie pārliecinošajām bijušā prezidenta uzvarām 14 varas gadu laikā, tai skaitā 11% pārsvaru pār Kaprilesu oktobrī notikušajās vēlēšanās.

Nepārliecinošās uzvaras dēļ Maduro ir mazāka autoritāte plašajā valdošajā aliansē, kurā ir armijas virsnieki, naftas nozares vadītāji un bruņoti graustu rajonu līderi, skaidro "Reuters". Aliansi lielā mērā kopā saturēja Čavesa dzelžainais tvēriens un personība.

Maduro varētu rasties grūtības no politiskās kampaņas režīma pāriet pie reālas valdīšanas valstī ar augstu inflāciju, palēninošos ekonomiku un vienu no augstākajiem noziedzības līmeņiem pasaulē.

Maduro ar uzvaru apsveica Krievijas prezidents Vladimirs Putins, izsakot cerības, ka Karakasai saglabāsies labas attiecības ar Maskavu, kas Venecuēlā ir ieguldījusi nozīmīgas investīcijas naftas nozarē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!