Foto: AP/Scanpix

Pēc traģiskajiem sprādzieniem Bostonā visās Savienotajās Valstīs un daudzviet citur pasaulē pastiprināti drošības pasākumi, tostarp Lielbritānijā, kur jau iepriekš drošībai tika pievērsta pastiprināta uzmanība, gatavojoties bijušās Lielbritānijas premjerministres Margarētas Tečeres bērēm trešdien.

Lielbritānijā pārskatīti arī drošības plāni svētdien gaidāmajam Londonas maratonam.

Arī Francijā otrdien pastiprināta policijas klātbūtne.

Jau ziņots, ka pie Bostonas maratona finiša līnijas pirmdienas pēcpusdienā notika divi sprādzieni, kuros nogalināti vismaz trīs cilvēki, bet vairāk nekā 140 tika ievainoti.

Drošības pasākumu ietvaros tika evakuētas vairākas lielākās Bostonas viesnīcas. Aizliegti arī aviācijas lidojumi virs notikumu vietas.

Arī citviet Savienotajās Valstīs pastiprināta drošība valdības ēkās, nozīmīgās sabiedriskajā ēkās, sporta pasākumos un citās vietās, kur vienuviet mēdz uzturēties daudz cilvēku.

Varas iestādes, izmantojot sociālos tīklus un tviteri, arī aicinājušas iedzīvotājus ziņot par aizdomīgām darbībām.

Īpašus drošības pasākumus veikusi arī Ņujorkas policija, pastiprinot svarīgāko objektu apsardzi Manhetenā. Pilsētā patrulē ātrās reaģēšanas vienības un vēl papildus vairāk nekā 1000 policisti no pretterorisma vienībām.

Sevišķi rūpīgi tie uzraudzīti rajoni ar aktīvu satiksmi, piemēram, rajoni ap debesskrāpi "Empire State Building", Rokfellera centru, ANO ēku un Svētā Patrika katedrāli.

Ņujorkas mērs Maikls Blūmbergs apliecinājis, ka Ņujorkas policija ir gatava aizsargāt pilsētu.

Pastiprināti par drošību gādāts arī Vašingtonā, kur ASV iekšējās aizsardzības ministre Dženeta Napolitāno aicinājusi amerikāņus "būt modriem un ieklausīties valsts un vietējo amatpersonu rīkojumos".

Arī Baltajā namā pēc sprādzieniem Bostonā drošības dienests paplašināja apsargājamo perimetru, bet pats Baltais nams netika slēgts.

ASV prezidents Baraks Obama otrdien īsā preses konferencē paziņoja, ka ASV ir apņēmības pilnas notvert Bostonas maratona laikā nograndušo sprādzienu sarīkotājus.

Lai gan prezidents nelietoja vārdus "terors" vai "terorisms", vairākas augsta ranga amatpersonas notikušo nodēvējušas par terora aktu un norādījušas, ka arī atbildīgie dienesti izturas pret to kā pret terorismu.

Notikumiem Bostonā uzmanīgi seko līdzi arī policija Losandželosā, Vašingtonā, Sandjego, Lasvegasā, Detroitā, Atlantā un citās lielākajās pilsētās.

Kalifornijā aktivizēta štata mēroga sistēma potenciālo draudu novērtēšanai. Šī sistēma tika ieviesta pēc traģiskajiem 2001. gada 11. septembra terora aktiem.

Trauksme izsludināta arī Kolorādo štatā. Arī Ņūdžersijā pastiprināti drošības pasākumi. Drošības apsvērumu dēļ no atvaļinājumiem atsaukti visi policisti un izvietotas bumbu detonēšanas vienības, aviācijas vienības, taktiskās komandas un aktivizēti glābšanas un meklēšanas dienesti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!