Foto: AP/Scanpix

Rumānijas premjerministrs Viktors Ponta atkāpjas no amata saistībā ar plašajiem protestiem pēc tam, kad ugunsgrēkā naktsklubā gāja bojā 32 cilvēki.

Valdošās Sociāldemokrātu partijas līderis Liviu Dragneja paziņoja, ka Ponta trešdien atkāpsies no amata pēc sarunām valdības koalīcijā.

"Es nolieku savu mandātu, es atkāpjos...," teikts vēlāk izplatītā Pontas paziņojumā. "Es ceru, ka valdības atkāpšanās apmierinās cilvēkus, kas izgājuši ielās," viņš papildina.

Otrdien Bukarestes ielās spontānā protesta akcijā izgāja ap 20 tūkstošiem cilvēku, kas pieprasīja Pontas, iekšlietu ministra Gabriela Oprejas un rajona, kurā atradās naktsklubs "Colectiv", mēra atkāpšanos.

Jau ziņots, ka ugunsgrēks klubā "Colectiv" izcēlās piektdien apmēram vienpadsmitos vakarā, kad tur notika rumāņu smagā metāla grupas "Goodbye To Gravity" koncerts. Tā laikā izmantota pirotehnika, kas aizdedzinājusi kluba zāles griestus un griestu balstu, kurš bija klāts ar putuplastu. Lielākā daļa bojāgājušo ir gados jauni cilvēki, tostarp padsmitnieki.

Saistībā ar ugunsgrēku Bukarestē, kurā gāja bojā 32 cilvēki un nepilni 200 tika ievainoti, trīs naktskluba vadības pārstāvji pirmdien aizturēti aizdomās par slepkavību. 130 cilvēki joprojām atrodas slimnīcā.

Rumānijas prezidents Klauss Johanniss otrdienas vakarā sociālās saziņas vietnē "Facebook" rakstīja, ka "saprotu, kas tiek prasīts un kas tiek gaidīts, un viņiem ir taisnība - kādam ir jāuzņemas politiskā atbildība". Viņš piebilda, ka "nākamais solis ir jāsper politiķiem, kas nevar ignorēt šo sacelšanās noskaņojumu".

Rumānijas premjers, kurš šajā amatā ir kopš 2012. gada maija, iepriekš bijis iesaistīts vairākos skandālos.

Rumānijas valsts prokuratūra septembra vidū paziņoja, ka Ponta tiks tiesāts saistībā ar korupciju. Pontam tika oficiāli izvirzītas apsūdzības krāpšanā, nodokļu nemaksāšanā un naudas atmazgāšanā saistībā ar notikumiem 2007.gadā, piecus gadus, pirms viņš kļuva par premjerministru.

42 gadus vecais sociāldemokrāts kļūs par pirmo Rumānijas premjeru, kurš stājas tiesas priekšā joprojām būdams amatā. Viņš tomēr nav aizturēts, bet daļēji ir arestēti Pontas īpašumi.

Lai gan Rumānijas prezidents un opozīcija ir aicinājuši Pontu atkāpties no premjera amata, viņš atteicās to darīt. Ponta ir paziņojis, ka apsūdzībās nav vainīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!