Pirmās migrantu un bēgļu grupas, meklējot jaunu maršrutu uz turīgajām Eiropas Savienības (ES) valstīm, ir sasniegušas Horvātiju, vēsta raidsabiedrība BBC. Tas notiek dienu pēc tam, kad Ungārija slēdza savu robežu ar Serbiju.

Migranti, no kuriem daudzi cer sasniegt Vāciju, trešdien ar autobusiem no Serbijas dienvidiem ieradušies pie Horvātijas robežas.

"Mēs dzirdējām, ka Ungārija ir slēgta, un policija teica, ka mums jābrauc pa šo ceļu," aģentūrai AFP pastāstīja 35 gadus vecais Amadū no Mauritānijas, kurš ir starp pirmajiem 40 migrantiem, kas sasnieguši Horvātijas robežu.

Pirmos robežu šķērsojušos migrantus policija ir reģistrējusi Tovarņiku pilsētiņā, ziņo vietējie mediji. Tikmēr Horvātija "neļaus cilvēkiem vienkārši iet cauri", BBC norāda Horvātijas Eiropas lietu ministra vietniece Maja Bakrana Marciča.

"Jebkurā gadījumā viņi tiks apturēti un atgriezti atpakaļ uz Slovēnijas un Serbijas robežām," uzsver Marciča.

Tikmēr simtiem cilvēku nakti pavadīja zem klajas debess pie Serbijas-Ungārijas robežas, kura naktī uz otrdienu slēgta.

Ungārijā otrdien stājās spēkā likumi, kas paredz kriminālatbildību par nelegālu robežas šķērsošanu un robežžoga bojāšanu, pierobežā izsludināts ārkārtas stāvoklis.

Ja pirmdien, pirms robežas slēgšanas Ungārijā ieradās 9380 migrantu, tad tagad plūsma ir apturēta un līdz trešdienai policija aizturējusi 367 robežpārkāpējus.

Ungārijas lēmums slēgt robežu rada sarežģījumus Serbijai, kura līdz šim, zinot, ka reti kurš migrants un bēglis vēlēsies palikt šajā valstī, pārāk nesatraucās par no Maķedonijas puses ieceļojošajiem cilvēkiem.

Ungārijas robežas slēgšanas nozīmē, ka var palielināties migrantu koncentrācija Serbijā, kas varētu kļūt par pārbaudījumu valsts spējai tikt galā ar patvēruma meklētājiem un iedzīvotāju pacietībai un tolerancei.

Vēstīts, ka Eiropas Savienība (ES) cenšas tikt galā ar migrantu un bēgļu pūļiem, no kuriem daudzi cer nokļūt Vācijā. Eiropa pašlaik piedzīvo lielāko migrantu krīzi kopš Otrā pasaules kara beigām.

Galvenokārt ieceļotāji ir sīrieši, kas bēg no kara savā valstī, bet tāpat Eiropā ierodas eritrejieši, afgāņi un citu valstu iedzīvotāji, kas bēg no vardarbības un nabadzības.

Daudzi migranti un bēgļi atsakās reģistrēties Grieķijā un Ungārijā, kurās viņi ierodas lielā daudzumā, baidoties, ka tad viņus nelaidīs uz Vāciju un citām turīgām ES valstīm.

Lieli bēgļu pūļi ir ieradušies Grieķijā ar laivām no Turcijas, lai tālāk mērotu ceļu caur Maķedonijai, Serbijai un Ungārijai, un nonāktu Austrijā vai Vācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!