Foto: AP/Scanpix

Pēc tam, kad Burkinafaso Prezidenta gvarde ceturtdien paziņoja par valsts apvērsumu un varas pārņemšanu, galvaspilsētā Vagadugu izcēlušies asiņaini protesti, kuros ir vismaz desmit bojāgājušie, vēsta raidsabiedrība BBC.

Foto: Reuters/Scanpix

Protestētājus nošāvuši Prezidenta gvardes vīri, apgalvo ietekmīgā pilsoniskās sabiedrības grupa "Balai Citoyen". Šī informācija nav neatkarīgi pārbaudāma, atzīmē BBC.

Foto: AP/Scanpix

Kāds avots pilsētas galvenajā slimnīcā ziņoja par trīs bojāgājušajiem. Nezināms skaits protestētāju ir aizturēti. Apvērsuma rīkotāji ir noteikuši nakts komandantstundu visā valstī, kā arī slēguši valsts robežas, ziņo aģentūra AFP.

Foto: AP/Scanpix

Par jauno pagaidu valsts vadītāju puča rīkotāji ir nosaukuši ģenerāli Gilbertu Djenderi, kurš bija tautas protestos 2014. gadā gāztā 27 gadus valdījušā prezidenta Blēza Kompaores tuvs sabiedrotais.

Foto: ģenerālis Gilberts Djenderi

Foto: AFP/Scanpix

Pēc Kompaores gāšanas pērn tika izveidota pagaidu valdība, kuru apvērsuma rīkotāji tagad ir atlaiduši. 11. oktobrī bija jānotiek vispārējām vēlēšanām, lai izveidotu jaunu, demokrātisku valdību.

Foto: pulkvežleitnants Mamadū Bamba ceturtdien nolasa paziņojumu par notikušo apvērsumu

Foto: AFP/Scanpix

Tikmēr pārejas parlamenta spīkers Šerifs Sai aicina cilvēkus sacelties pret apvērsumu un pasludinājis sevi par Burkinafaso līderi.

Bijusī Francijas kolonija Burkinafaso ir ASV un Francijas sabiedrotā cīņā pret islāmistu kaujiniekiem reģionā. Gan Francija, gan ASV ir nosodījušas notikušo apvērsumu.

Foto: AFP/Scanpix

Elitāro Prezidenta gvardi daļēji ir apmācījuši ASV speciālisti, tā ir spēcīgākā bruņotā grupa valstī, kas gāztā prezidenta Kompaores laikā baudīja dažādas privilēģijas.

Daži fakti par Burkinafaso
  • Viena no pasaules nabadzīgākajām valstīm
  • Galvenā eksporta prece – kokvilna
  • Bijusī Francijas kolonija. 1960. gadā ieguva neatkarību kā Augšvolta
  • 1983. gadā varu sagrāba kapteinis Tomass Sankara, kurš ieviesa radikālu kreisā spārna politiku. Tiek saukts arī par "Āfrikas Čegevaru"
  • 1984. gadā revolucionārs Sankara valsti pārdēvē par Burkinafaso, kas tulkojumā nozīmē "godājamo cilvēku zeme"

  • 1987. gadā valsts apvērsuma rezultātā Sankara tiek nogalināts un pie varas nāk kapteinis Blēzs Kompaore. Viņš valda 27 gadus, līdz tiek gāzts tautas protestos 2014. gadā
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!