Foto: AFP/Scanpix

Eiropiešu skaits, kas Sīrijā karojuši nemiernieku pusē, varētu sasniegt 600, teikts otrdien izplatītā Londonas augstskolas pētījumā.

Nemiernieku rindās cīnās džihādisti no 14 Eiropas valstīm, arī Francijas, Vācijas, Lielbritānijas un Nīderlandes, norāda Londonas Karaļa koledžas Starptautiskā Radikalizācijas pētniecības centra līdzstrādnieki.

"140 līdz 600 eiropieši kopš 2011.gada sākuma devušies uz Sīriju," sacīja pētnieks Ārons Zelins.

To skaits, kas arī patlaban ir Sīrijā, varētu sasniegt 441, viņš piebilda.

Pie šādiem skaitļiem centra pētnieki nonākuši, ņemot vērā džihādistu forumos parādījušos "paziņojumus par asinsliecinieku nāvi", kādu ir bijis 250, kā arī vairākus simtus Rietumu un arābu mediju ziņojumu.

Karotāju skaits, kas uz Sīriju devušies no Lielbritānijas, varētu sasniegt 134, no Nīderlandes - 107, no Francijas - 92 un no Beļģijas - 85.

Vēl Sīrijā ieradušies kaujinieki no Dānijas, Vācijas, Īrijas, Somijas, Spānijas, Zviedrijas, Albānijas, Austrijas, Bulgārijas un Kosovas.

Pētījumā minēts minimālais un maksimālais Sīrijā, iespējams, karojušo eiropiešu skaits. Minimālajā skaitā ietverti dati par apstiprinātajiem indivīdiem, maksimālajā - nepastiprinātie dati, kurus sniegušas valdības un mediji.

Pētījumā norādīts, ka nemiernieku vidū 10% varētu būt ārzemnieki.

"Ne jau visi, kas pievienojas Sīrijas nemierniekiem, ir "Al Qaeda", un tikai neliels skaits iesaistās terorismā pēc atgriešanās Eiropā," pārliecināts ir Zelins. "Zinot to, būtu nepareizi spriest, ka indivīdi, kas ir izgājuši instruktāžu un karojuši Sīrijā, rada potenciālus draudus."

Pagājušajā mēnesī Nīderlandē teroraktu draudu līmenis tika pacelts uz "būtisku", varasiestādēm skaidrojot, ka riska palielināšanās pamatā saistāma ar džihādistiem, kas atgriežas no Sīrijas, kur viņi piedalījušies kaujās.

Austrijas laikraksts "Der Standard" vēl martā vēstīja, ka Sīrijas nemiernieku rindās karo arvien vairāk čečenu.

Čečenu karotāju varētu būt pat vairāk nekā karotāju no Lībijas, kas līdz šim tikusi uzskatīta par valsti, no kuras Sīrijas nemiernieku rindās ir visvairāk ārvalstu karotāju, norādīja laikraksts.

Citas valstis, no kurām atbilstoši mediju un Sīrijas valdības ziņām nemiernieku rindās ir daudz karotāju, ir Irāka un Tunisija.

ANO lēš, ka Sīrijas konfliktā dzīvību zaudējuši aptuveni 70 000 cilvēku, bet bēgļu gaitās no nemieru pārņemtās valsts jau devies miljons cilvēku.

Damaskas, tā opozīcijas pārstāvji izteikušies, ka apsver miera sarunu iespēju, tomēr nekādas naidīgo pušu tikšanās pagaidām nav izdevies sarīkot.

Sīrijas Nacionālās koalīcijas (SNK) līderis Ahmeds Muazs Hatibs nule kā paudis pārliecību, ka Sīrijas krīzē ir iespējams panākt politisku noregulējumu.

Viņš arī norādījis, ka ir ar mieru piedalīties sarunās Damaskā, ja vien Sīrijas režīms apliecinās, ka tā nodomi ir patiesi, vēsta tīmekļa izdevums "Damas Post".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!