Foto: AFP/Scanpix
Itālijas piekrastē avarējušajā kruīzu kuģī "Costa Concordia" glābēji pirmdien atrada vienu bojāgājušu vīrieti, un līdz ar to katastrofā bojāgājušo skaits ir pieaudzis līdz sešiem cilvēkiem, vēstīja Itālijas ziņu aģentūra ANSA.

Jau vēstīts, ka Itālijas kuģniecības kompānijas "Costa Crociere" kuģis "Costa Concordia" piektdienas vakarā uzskrēja uz klints Tirēnu jūrā pie Džiljo salas Toskānas reģionā.

290 metru garajā kuģī sāka ieplūst ūdens un, tam sasveroties, no tā panikā ielēca ūdenī vairāki cilvēki, no kuriem trīs gāja bojā. Tie bija divi tūristi no Francijas un apkalpes loceklis no Peru. Ūdenslīdēji svētdien kuģa vrakā atrada vēl divus bojāgājušos.

Svētdien tika izglābti trīs cilvēki - viens kuģa apkalpes loceklis un precēts pāris no Dienvidkorejas. Glābēji pirmdien turpina pārmeklēt kuģi, meklējot 14 bez vēsts pazudušos - deviņus pasažierus un piecus apkalpes locekļus.

Vairāk nekā 60 cilvēki katastrofā tika ievainoti.

Kuģa korpusā ir vismaz 90 metrus gara plaisa, un tā labā puse atrodas pilnībā zem ūdens.

Robežsargi no kuģa evakuēja vairāk nekā 4200 cilvēku. Lielākā daļa tika evakuēti ar glābšanas laivām, bet evakuācijā tika iesaistīti arī helikopteri.

No 3200 pasažieriem, kas bija uz kuģa, apmēram 1000 bija Itālijas, 500 - Vācijas un 160 - Francijas pilsoņi. Pasažieru vidū bija arī vairāki desmiti Ukrainas un Dienvidkorejas pilsoņu. Starp apkalpes locekļiem bija apmēram 300 Filipīnu pilsoņu.

Kuģa kapteinis Frančesko Sketino, kas ir Itālijas pilsonis, sestdienas vakarā tika aizturēts. Viņš bija pametis kuģi, kad uz tā vēl atradās cilvēki. Viņam izvirzītas apsūdzības par cilvēku nogalināšanu, kuģa avārijas izraisīšanu un kuģa pamešanu pirms evakuācijas pabeigšanas. Krasta apsardzes darbinieki stāstīja, ka lūguši kapteini atgriezties uz kuģa, bet viņš atteicies to darīt.

Kapteinis apgalvo, ka klints, uz kura uzskrējis kuģis, neesot iezīmēta kartē.

"Costa Crociere" svētdien paziņoja, ka kapteinis izdarījis "nopietnas kļūdas spriedumos" un piebraucis ar kuģi pārāk tuvu krastam, kur kuģis uzskrēja uz klints. Katastrofa notika brīdī, kad uz kuģa tika pasniegtas vakariņas.

Izglābtie pasažieri stāstīja par haosu, kas izcēlies tāpēc, ka evakuācija neizprotamā kārtā tika organizēta ar kavēšanos.

Arī Itālijas aizsardzības ministrs, karaflotes admirālis Džampaolo di Paola pauda uzskatu, ka katastrofa notikusi nevis dabisku vai tehnisku faktoru, bet gan "nopietnas cilvēka kļūdas" dēļ, kurai bija "dramatiskas un traģiskas sekas".

"Costa Concordia" braucienu bija sācis no no Savonas ostas Itālijas ziemeļos. Pirms katastrofas tas bija izgājis no Čivitavekjas ostas Itālijas vidienē. Tam bija paredzēts ieiet Palermo un Kaljari ostās Itālijā, Palmā de Maljorkā un Barselonā Spānijā un Marseļā Francijā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!