Foto: AP/Scanpix

ASV Konektikutas štata policija svētdien oficiāli apstiprināja, ka šāvējs, kurš piektdien Sendihukas sākumskolā šī štata Ņūtaunas pilsētā nogalināja sešus pieaugušos un 20 bērnus, bija 20 gadus vecais Ādams Lanza un ir izdarījis pašnāvību.

Konektikutas štata policijas pārstāvis leitnants Pols Venss arī apstiprināja, ka Lanza pirms došanās uz skolu mājās nošāvis savu māti Nensiju, kas mirusi no "daudzām šautām brūcēm".

Venss sacīja, ka Lanza nošāvies ar pistoli, bet viņa galvenais ierocis skolā izdarītajā šaušalīgajā noziegumā bija 223.kalibra kaujas šautene "Bushmaster AR-15" ar daudzām magazīnām. Policists nevarēja apstiprināt, ar kādu ieroci Lanza nošāvis savu māti.

Lanza skolā sarīkotajā slaktiņā lietoja arī pusautomātiskās pistoles "Glock" un "Sig Sauer". Lanzas automašīnā, kas bija novietota pie skolas, policija atrada ceturto ieroci - bisi.

Policijai nav informācijas par šāvēja rīcības motīviem.

Policija ir atradusi skolā simtiem ložu un konstatējusi, ka šāvējs iztukšojis daudzas 30 ložu magazīnas, bet vēl nav noskaidrojusi precīzu viņa izdarīto šāvienu skaitu.

ASV prezidents Baraks Obama svētdien apmeklēja Ņūtaunas pilsētu, lai tiktos ar upuru ģimenēm un pilsētas sabiedrību, un svētdienas vakarā Ņūtaunā piedalījās starpkonfesionālā aizlūgumā.

Obama šajā aizlūgumā solīja darīt visu, lai neatkārtotos šādas traģēdijas, kurās viņš vainoja "neapzinātu ļaunumu".

"Mēs nevaram pieņemt šādus notikumus kā rutīnu. Mums kā valstij ir uzdoti daži grūti jautājumi. Šīm traģēdijām ir jābeidzas, un mums ir jāmainās, lai tās izbeigtu," sacīja Obama.

Obama apliecināja "nācijas mīlestību un lūgšanas" upuru ģimenēm un sacīja, ka visi amerikāņi sēro par traģisko zaudējumu. "Ņūtauna, jūs neesat vieni," teica Obama.

Obama aicināja amerikāņus darīt vairāk, lai novērstu šādas traģēdijas. "Kopš es esmu prezidents, šī ir ceturtā reize, kad esam sanākuši kopā, lai mierinātu sērojošu kopienu, kuru satriekusi masveidīga [cilvēku] apšaušana [..] Mēs to vairs nevaram ciest. [..] Vai mēs tiešām esam gatavi teikt, ka esam bezspēcīgi šāda slaktiņa priekšā? [..] Vai mēs esam gatavi teikt, ka šāda vardarbība, kas gadu pēc gada piemeklē mūsu bērnus, ir savā ziņā mūsu brīvības cena?" jautāja Obama.

Jau vēstīts, ka Sendihukas sākumskolā Ņūtaunā piektdien tika nošauti seši pieaugušie, tostarp skolas direktors un psiholoģe, kā arī 20 bērni, no kuriem 18 mira notikuma vietā, bet divi vēlāk slimnīcā. Skolā mācās piecus līdz desmit gadus veci bērni.

Tiek uzskatīts, ka šāvējam Lanzam, kurš dzīvoja kopā ar māti, bija personības attīstības traucējumi. Lanza pēc strīda nošāva savu māti Nensiju un tad ar mātei piederošiem ieročiem un viņas automašīnu aizbrauca līdz netālu esošajai skolai, kurā pats reiz mācījās.

Uzbrucējs šāva ļoti mērķtiecīgi un precīzi. Praktiski nevienam no upuriem nav konstatēti ievainojumi, kas nebūtu dzīvībai bīstami, uzbrucējs nedeva iespējas izbēgt un tikai viens cilvēks ar gūtajām traumām ir izdzīvojis.

Iedzīvotāju reģistra dati liecina, ka Nensija Lanza un viņas vīrs Pīters Lanza laulību šķīra 2008.gadā. Pīters Lanza dzīvo Konektikutas štata Stamfordas pilsēta un ir nodokļu direktors kompānijā "GE Capital".

Vietējie iedzīvotāji stāstījuši, ka Nensija Lanza aizrāvās ar ieroču kolekcionēšanu un nereti ar saviem bērniem kopā devusies šaut mērķī.

ASV prezidents Baraks Obama televīzijas uzrunā tautai notikušo nosauca par "bezjēdzīgu vardarbības aktu", kā arī deva rīkojumu visā valstī karogus nolaist pusmastā līdz otrdienas saulrietam.

Līdzjūtību par notikušo pauduši daudzi pasaules līderi, tostarp Apvienoto Nāciju Organizācijas ģenerālsekretārs Bans Kimūns, Lielbritānijas karaliene Elizabete II, kā arī Eiropas Savienības augstā ārlietu un drošības politikas pārstāve Ketrīna Eštone un daudzi citi.

Upuru skaita ziņā šī ir otrā lielākā apšaude ASV mācību iestāžu vēsturē pēc 2007.gadā notikušās apšaudes Virdžīnijas Tehniskajā universitātē, kurā gāja bojā 33 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!