Foto: Reuters/Scanpix
Norvēģijas policija uzskata, ka Anderss Bērings-Breivīks, kurš piektdien sarīkotajos terora aktos noslepkavoja 76 cilvēkus, domājams, rīkojies viens pats.

Avots, kas labi informēts par izmeklēšanas gaitu, aģentūrai "Reuters" pavēstīja, ka Bēringa-Breivīka apgalvojumiem par citu viņa it kā pārstāvētās organizācijas vienību pastāvēšanu ir "zemas ticamības" pakāpe, taču pilnībā varasiestādes arī tos pagaidām nenoraida.

Bēringa-Breivīka apgalvojumus, ka viņš pārstāv plašāku pret islāmu vērstu "krustnešu" tīklu, apšauba arī eksperti, uzskatot, ka tās ir tukšas psihopāta fantāzijas.

Norvēģi, šķiet, jūt arvien lielāku atvieglojumu, pārliecinoties, ka 32 gadus vecais slepkava bijis vienpatnis.

Pirmdienas vakarā Oslo centrā pulcējās vairāk nekā 100 000 cilvēku, lai pieminētu slaktiņa upurus un demonstrētu savu vienotību pēc traģiskākā notikuma valsts vēsturē kopš Otrā pasaules kara.

Mazinoties bažām, ka Bērings-Breivīks varētu būt plašākas organizācijas loceklis, pirmdienas vakarā tika atcelta 22.jūlijā ieviestā pastiprinātā robežkontrole. Norvēģija nav arī vērsusies pie citām valstīm ar lūgumu sniegt palīdzību izmeklēšanā, kā arī nav paaugstinājusi pretterorisma gatavības pakāpi.

Pat pēdējais ieraksts Bēringa-Breivīka 1500 lapaspušu garajā "manifestā", kas izdarīts liktenīgajā 22.jūlijā, vēsta: "Senais teiciens - ja tu vēlies, lai kaut kas tiktu paveikts, tad dari to pats - ir tikpat patiess kā toreiz."

"Domāju, ka tas ir mans pēdējais ieraksts. Tagad ir piektdiena, 22.jūlijs, plkst.12.51," savu vēstījumu nobeidz topošais slepkava.

"Kad lasu dokumentu, intuitīvi es jūtu, ka viņš ir viens. Sajūta ir tāda, ka viņš ir apmaldījies šajā izdomātajā pasaulē un nespēj fantāziju atšķirt no realitātes," atzīst Zviedrijas Nacionālās aizsardzības koledžas Asimetrisko draudu pētniecības centra direktors Magnuss Ranstrops. "Viņi [masu slepkavas] parasti ir vienpatņi."

Arī citi eksperti norāda, ka Bēringa-Breivīka gadījumā ir līdzīgas iezīmes ar citu masu slepkavu gadījumiem.

"Viņam nepiemīt empātija, viņš ir vienaldzīgs pret cilvēkiem, kurus nogalina, viņam nav nedz sirdsapziņas [moku], nedz nožēlas," norāda Norvēģijas policijas skolas pētniece Ragnhila Bjērnebeka.

Daudzi Bēringu-Breivīku pielīdzina Timotijam Makvejam, kas 1995.gadā uzspridzināja ASV federālo iestāžu ēku Oklahomā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!