Foto: AP/Scanpix
Uzbrucējs, kas ASV Konektikutas štatā piektdien sarīkoja apšaudi sākumskolā, nogalinot sešus pieaugušos un 20 bērnus, netika ielaists skolā, bet tajā ielauzās ar varu, sestdien paziņoja policija.

Konektikutas štata policijas pārstāvis leitnants Pols Venss  informēja žurnālistus, ka uzbrucējs, ko plašsaziņas līdzekļi identificējuši kā 20 gadus veco Ādamu Lanzu, netika ielaists Sendihukas sākumskolā Ņūtaunas pilsētā, kas atrodas 130 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Ņujorkas.

"Esam noteikušu vietu, kur viņš iekļuva ēkā," preses konferencē teica Venss. "Varu teikts, ka tiek uzskatīts, ka skolā viņu labprātīgi neielaida, ka viņš ar spēku iekļuva skolā," paskaidroja policjas pārstāvis.

Izmeklētāji ir atraduši pierādījumus, gan skolā, gan otrā nozieguma vietā, kur, kā tiek uzskatīts, jaunais vīrietis nogalināja savu māti.

"Mūsu izmeklētāji notikuma vietā - skolā - un arī otrā nozieguma vietā ir atraduši dažus patiešām labus pierādījumus, kas dod cerības, ka izmeklētājiem izdosies pilnībā izveidot ainu par to, kas un, vēl jo svarīgāk, kādēļ notika," klāstīja policijas pārstāvis.

Viņš piebilda, ka sieviete, kas izdzīvoja apšaudē, jūtas labi un būs nozīmīga lieciniece.

Jau vēstīts, ka sākumskolā Ņūtaunā piektdien tika nošauti seši pieaugušie, arī skolas direktors un psiholoģe, kā arī 20 bērni, no kuriem 18 mira notikuma vietā, bet divi vēlāk slimnīcā. Skolā mācās piecus līdz desmit gadus veci bērni.

Pagaidām nav informācijas par iespējamajiem uzbrucēja, kas visticamāk izdarīja pašnāvību notikuma vietā, rīcības motīviem.

Sākotnēji ASV plašsaziņas līdzekļos tika vēstīts, ka šāvējs bijis 24 gadus vecais Raians Lanza, tomēr vēlāk noskaidrojās, ka tas bija Raiana 20 gadus vecais brālis Ādams. Policija Raianu Lanzu ir iztaujājusi, bet nesaista viņu ar slaktiņu. Viņš atzinis, ka ar jaunāko brāli nav sazinājies kopš 2010.gada.

Tiek uzskatīts, ka Lanzam bija personības attīstības traucējumi. Viņš dzīvojis ar māti, informēja policijas pārstāvis.

Tiesībsargājošo institūciju pārstāvis, kas runāja anonīmi, atklāja, ka Lanza pēc strīda nošāva savu māti Nensiju, un tad ar viņas automašīnu aizbrauca līdz netālu esošajai skolai, kurā pats reiz mācījās. Viņam bija līdzi bija vismaz trīs mātei piederoši ieroči - pusautomātiskās pistoles "Glock" un "Sog Sauer", kā arī 223.kalibra medību ierocis.

Venss iepriekš stāstīja, ka uzbrucējs šāva ļoti mērķtiecīgi un precīzi. Praktiski nevienam no upuriem nav konstatēti ievainojumi, kas nebūtu dzīvībai bīstami, viņš teica, piebilstot, ka uzbrucējs nedeva iespējas izbēgt un tikai viens cilvēks ar gūtajām traumām ir izdzīvojis.

Policijas amatpersonas atzinušas, ka pagaidām nav izdevies atrast saikni starp Lanzu un skolu. Lai gan ir izskanējis, ka viņa māte strādāja skolā, oficiālajā skolas darbinieku sarakstā viņas vārda nav.

Iedzīvotāju reģistra dati liecina, ka Nensija Lanza un viņas vīrs Pīters Lanza laulību šķīra 2008.gadā. Pīters Lanza dzīvo Konektikutas štata Stamfordas pilsēta un ir nodokļu direktors kompānijā "GE Capital".

Vietējie iedzīvotāji stāstījuši, ka Nensija Lanza aizrāvās ar ieroču kolekcionēšanu un nereti ar saviem bērniem kopā devusies šaut mērķī.

ASV prezidents Baraks Obama izteicis līdzjūtību nogalināto tuviniekiem. Televīzijas uzrunā tautai viņš notikušo nosauca par "bezjēdzīgu vardarbības aktu", kā arī deva rīkojumu visā valstī karogus nolaist pusmastā līdz otrdienas saulrietam.

Līdzjūtību par notikušo pauduši daudzi pasaules līderi, tostarp Apvienoto Nāciju Organizācijas ģenerālsekretārs Bans Kimūns, Lielbritānijas karaliene Elizabete II, kā arī Eiropas Savienības augstā ārlietu un drošības politikas pārstāve Ketrīna Eštone un daudzi citi.

Upuru skaita ziņā šī ir otrā lielākā apšaude ASV mācību iestāžu vēsturē pēc 2007.gadā notikušās apšaudes Virdžīnijas Tehniskajā universitātē, kurā gāja bojā 33 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!