Foto: Publicitātes foto

"Izolācija un novēršanās nepalīdzēs risināt cilvēktiesību jautājumus Azerbaidžānā," paužot Eiropas Savienības Padomes viedokli Eiropas Parlamenta plenārsēdē Strasbūrā, norādīja Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Viņa atgādināja, ka Eiropas Savienības (ES) sadarbība ar Azerbaidžānu, galvenokārt, notiek Austrumu partnerības ietvaros. Maijā Rīgā notikušajā Austrumu partnerības samitā tika pieņemta deklarācija, kurā Austrumu partnerības valstis apņēmās stiprināt savās valstīs demokrātiju, likuma varu, cilvēktiesības un ikviena indivīda cieņu un vērtību apstiprinošas pamattiesības. Eiropas valstu līderi samita laikā arī pauda atbalstu pirmo Eiropas sporta spēļu norisei Azerbaidžānā.

"Eiropas Savienības valstu pārstāvju dalība Eiropas sporta spēlēs Baku ir iespēja paust savu nostāju cilvēktiesību jautājumos un aicināt Azerbaidžānas valdību nodrošināt cilvēkiem pamatbrīvības. Arī Austrumu partnerības samita dalībnieki atzīmēja, ka cilvēku saiknes un kontakti ir labākais veids kā iedzīvināt Eiropas vērtības un pārliecināt par nepieciešamību stiprināt demokrātiju, cilvēktiesību ievērošanu un labu pārvaldību," uzsvēra Kalniņa-Lukaševica.

Olimpiskā harta nosaka nepieciešamību ievērot pamattiesības, bet Eiropas Savienības darba plāna sporta jomā ietvaros tika izveidota ekspertu grupa, kura strādā pie labas pārvaldības standartiem sportā, kurus būtu jāievēro visām nacionālā līmeņa un starptautiskajām sporta organizācijām, kuras rīko lielos sporta pasākumus.

No 12. līdz 28. jūnijam Baku notiks 1. Eiropas sporta spēles, kuras rīko Eiropas Olimpiskā komiteja.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa ir vairākkārt konstatējusi cilvēktiesību pārkāpumus Azerbaidžānā, tai skaitā tiesību uz taisnīgu tiesu pārkāpumus, vārda brīvības un pulcēšanās brīvības ierobežošanu. Vairākos starptautisko organizāciju ziņojumos tiek norādīts, ka Azerbaidžānā ir vairāk nekā 100 politiski ieslodzīto. 2014. gadā Azerbaidžānā tika arestēti vairāki cilvēktiesību aizstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!