Foto: Reuters/Scanpix

Tiesu debašu laikā Maskavā prokurors grupas "Pussy Riot" dalībniecēm, kuras februārī Maskavā Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja akciju pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, un tika apsūdzētas reliģiska naida motivētā huligānismā, pieprasīja piespriest trīs gadu cietumsodu, vēsta Krievijas mediji.

Prokuratūra uzskata, ka Nadežda Tolkoņņikova, Marija Aļehina un Jekaterina Samuceviča ar savu rīcību ir zaimojušas Krievijas pareizticīgo baznīcu un bijusi vērsta tieši ticīgo jūtu aizskaršanai, nevis politiska rakstura, kā apgalvo pašas apsūdzētās, vēsta aģentūra "Itar-Tass".

Kriminālkodeksa pants par huligānismu, saskaņā ar kuru ir apsūdzētas grupas dalībnieces, paredz cietumsodu līdz pat septiņiem gadiem. Tomēr prokurors uzskata, ka meitenes ir pelnījušas mazāk bargu sodu, ņemot vērā apsūdzēto labos raksturojumus un mazgadīgu bērnu esamību divām apsūdzētajām, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Jau vēstīts, ka 21.februārī "Pussy Riot" dalībnieces Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja "panku lūgšanu" "Dievdzemdētāja, padzen Putinu!". Akcijas dalībnieces uzskrēja uz paaugstinājuma līdzās baznīcas ikonām, kur pārkrustījās, metās ceļos un lēkāja. Martā grupas dalībnieces tika aizturētas.

Grupas dalībnieces tiesā neatzīst vainu reliģiskā huligānismā. Apsūdzētās uzskata, ka ar savām darbībām neko kriminālsodāmu nav pastrādājušas un maksimālais sods, ko viņām varētu piespriest, ir administratīvais.

Tolkoņņikova tiesā paziņojusi, ka viņas rīcībai bija tikai politiski motīvi, viņa nav vēlējusies ar akciju aizskart ticīgos. "No ētikas viedokļa tā bija kļūda, šo akciju rīkot Dievnamā," paziņoja grupas dalībniece. "Mēs nevērsāmies pret ticīgajiem, bet gan pret pastāvošo politiku," sacīja Tolkoņņikova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!