Foto: AFP/Scanpix

Ēģiptes prezidents Mohameds Mursi ir noraidījis armijas izteikto ultimātu un paziņojis, ka turpinās pats savu nacionālā izlīguma plānu, vēsta BBC.

Armija pirmdien bija brīdinājusi, ka iejauksies, ja netiks ņemtas vērā un 48 stundu laikā izpildītas tautas izteiktās prasības. Protestētāji visā Ēģiptē pārmet Mursi, ka kopš ievēlēšanas pirms gada, viņš nav ticis galā ar ekonomiskajām un drošības problēmām. Prezidenta atbalstītāji tikmēr norāda, ka tam ir vajadzīgs vairāk laika.

Prezidenta kancelejas izplatītajā paziņojumā teikts, ka armijas deklarācija, kuru Mursi nav apstiprinājis, var radīt tautā tikai apjukumu, turklāt nosodāmas ir "jebkuras deklarācijas, kas var padziļināt šķelšanos" un "apdraudēt sabiedrisko mieru".

Tāpat paziņojumā teikts, ka Mursi konsultējas ar visiem nacionālajiem spēkiem, lai "nodrošinātu ceļu uz demokrātiskām pārmaiņām un aizsargātu tautas gribu".

Jau vēstīts, ka Ēģiptes opozīcijas kustība, kas rīko pret Mursi vērstās demonstrācijas, ir izvirzījusi valsts galvai ultimātu - līdz otrdienai atkāpties no amata.

Mursi pagājušajā nedēļā uzrunā brīdināja, ka tautas šķelšanās var "paralizēt" Ēģipti. Mursi par valsts galvu kļuva pagājušā gada 30. jūnijā pēc tam, kad uzvarēja pirmās brīvajās vēlēšanās pēc Mubaraka gāšanas.

Pirmo prezidentūras gadu ir pavadījuši politiskie nemieri un grimstoša ekonomika. Turpinoties demonstrācijām Ēģiptē, protestētāji pirmdien iebrukuši Ietekmīgās islāmistu kustības "Musulmaņu brālība" mītnē Kairā.

Vēlēšanās Mursi ieguva 51,7% balsu, sīvā konkurencē uzvarot Mubaraka pēdējo premjerministru Ahmedu Šafiku. Mursi kritiķi pārmet viņam valsts polarizēšanu un Musulmaņu brālības interešu stādīšanu augstāk par valsts interesēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!