Foto: AFP/Scanpix
Krievijā sestdien notiek protesta akcijas pret Valsts domes vēlēšanu rezultātu falsifikāciju, vairākās pilsētas gājienu un mītiņi "Par godīgām vēlēšanām" jau noslēgušies bez starpgadījumiem, bet centrālā protesta akcija Maskavā, saskaņā ar iekšlietu struktūru sniegto informāciju, sapulcējušies 28 000 cilvēku. Mītiņa rīkotāji gan lēš, ka sapulcējušies 120 000 cilvēku.

Maskavā aptuveni stundu pirms mītiņa sākuma Saharova prospektā jau sapulcējušies vairāki tūkstoši cilvēku, vēsta "Itar Tass". Vairākiem rokās ir balti gaisa baloni un gandrīz visiem ir baltas lentītes, kas kļuva par protesta akcijas simbolu. Saharova prospektā, kur jau izveidota mītiņa skatuve, ir pastiprināti drošības pasākumi.

Mītiņā plāno uzstāties ne tikai opozīcijas politiķi, bet arī literāti, televīzijas zvaigznes un mūziķi.

Ar varas iestādēm saskaņotais mītiņš "Par godīgām vēlēšanām" būs jau otrā protesta akcija Maskavā. 10.decembrī Bolotnaja laukumā protesta akcija pulcējusi aptuveni 30 000 cilvēku.

Sestdienas akcijā, pēc mītiņa rīkotāju aplēsēm, sapulcējušies 120 000 cilvēku.

Plkst. 12:50: Sestdien uzrunās mītiņa dalībniekiem tika asi kritizēts pašreizējais prezidents Dmitrijs Medvedevs, kā arī premjerministrs un prezidenta amata kandidāts Vladimiru Putinu.

Mītiņā skandēja "Krievija bez Putina", "Zaglis nedrīkst sēdēt Kremlī", politiķi un kultūras darbinieki uzruna mītiņa dalībniekiem novēlēja Jauno gadu "bez Putina" un aicināja uz kampaņu "neielaidīsim Putinu Kremlī".

Plkst.13:20 Uzrunās mītiņa dalībniekiem arī tika kritizēta korumpēta vara, kas nerēķinās ar iedzīvotāju interesēm, un pausta pārliecība, ka neapmierināto kustība ir plaša un arī šajā laukumā var atrast pietiekami daudz godprātīgu cilvēku, lai nomainītu pašreizējo korumpēto birokrātiju.

Izskanējis arī aicinājums veidot Nacionālās glābšanas komiteju, par kuras vadītāju sapulcējušies protestētāji atbalstīja Krievijā pazīstamu blogeru un korupcijas apkarotāju Alekseju Navaļniju.

Plkst. 13:45 Pats Navaļnijs mītiņa dalībniekus ironiski sveica, uzrunājot par "tīkla kāmīšiem" un "bandarlogiem", kā opozīciju un protestētājus nodēvēja Putins. Viņš uzsvēra, ka protestētāji nepiepildīja pesimistisku scenāriju "sanākuši, pabļāvuši un izklīduši". Uz Navaļnija jautājumu, vai cilvēki izklīdīs, pūlis skandēja "Nē!".

Navaļnijs uzsvēra, ka cilvēkiem nozaga viņu balsis un tagad cilvēki pieprasa atdod to, kas pieder viņiem. Viņš uzsvēra, ka laukumā sapulcējas pietiekami daudz cilvēku, lai "ieņemtu Kremli un valdības namu tūlīt pat", taču pagaidām cilvēki to nedarīs, jo "esam miermīlīgs spēks".

Viņš arī uzsvēra, ka pašreizējai varai nav tautas atbalsta. Viņš solīja, ka akcijas turpināsies, kamēr vara neieklausīsies tautas balsī, un nākamreiz ielās izies jau miljoni cilvēku. Taču viņš pauda cerību, ka vara mainīsies mierīgā ceļā.

Plkst. 14:00 Televīzijas zvaigzne Ksenija Sobčaka savukārt mītiņā pauda, ka vara nav badmintona volāniņš, kuru divi spēlētāji var metāt. Viņa uzsvēra, ka vara pieder tautai, un aicināja veidot masu kustību, kurai nebūtu vadoņa, bet kuras līderi būtu cienījami cilvēki, kas nav saistīti ar politiku. "Cīnīsimies nevis par varu, bet, lai ietekmētu varu," aicināja Sobčaka.

Plkst. 15 Krievijas populārās rokgrupas DDT līderis Jurijs Ševčuks videotiltā Maskavas mītiņotajiem pauda, ka nav nepieciešams sacensties ar varu naidā,  bet nepieciešams vairāk labā un labais uzvarēs. Demonstrāciju neklātienē sveica arī pēdējais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs.

Protestētāji ar svilpošanu pauduši attieksmi pret Putinu, atsaucoties uzrunās paustajiem aicinājumiem, ka ir jāaiziet "Kremļa punduriem" Putinam un prezidentam Dmitrijam Medvedevam un Centrālās vēlēšanu komisijas vadītājam Vladimiram Čurovam.

Plkst.15:30 Mītiņš noslēdzies mierīgi, tā dalībnieki sāka lēnām izklīst. Mītiņa laikā policija neiejaucās notikušajā un masu nekārtības nenotika. Krievijas mediji neziņo, ka būtu aizturētie.

Protesti citur Krievijā:

Pirmā no vairākām sestdien Krievijā plānotajām protesta akcijām pret Valsts domes vēlēšanu falsificēšanu - demonstrācija Novosibirskā - pulcējusi aptuveni 800 cilvēkus un noslēgusies bez starpgadījumiem, vēsta "RIA Novosti".

Sestdien no rīta akcijas dalībnieki gājienā pa vienu no pilsētas centrālajām ielām policijas pavadībā devušies uz Pimenova laukumu. Vietējā policija vēstīja, ka no rīta gājiens pulcējis aptuveni 200 cilvēkus. Gājiena rīkotājs Aleksejs Deņisjuks gan lēsa, ka akcijā jau no rīta sapulcējusi 400 protestētājus. Pilsētas vadība informēja, ka kopumā akcijā piedalījušies 800 cilvēki, ziņo "RIA Novosti".

Gājiena dalībniekiem bija transparenti ar uzrakstiem "Mums nozaga mūsu balsis", dažādi karogi, tostarp ar uzrakstu "Viskrievijas Komunistiskā boļševiku partija". Akcijas rīkotāji gan informējuši, ka dalībnieki lielākoties ir bezpartejiski jaunieši. Akcija ilgusi aptuveni divas stundas.

Akcijas notikušas arī Habarovskā un Tomskā. Organizatori lēš, ka gājienā "Par godīgām vēlēšanām" Habarovskā pulcējušies 300 cilvēki, kamēr iekšlietu struktūras ziņo par 40 dalībniekiem, vēsta BBC.

Tomskā akcija pulcējusi aptuveni 1000 cilvēku, vēsta BBC, atsaucoties uz vietējiem masu medijiem. Demonstranti aicinājuši rīkot atkārtotas vēlēšanas.

Mītiņi notikuši arī Stavropolē, Pjatigorskā un Budenovskā. Pēc policijas sniegtās informācijas, Stavropolē mītiņā piedalījušies 130 cilvēki, Pjatigorskā – 100, bet Budenovska – 30 cilvēki.

Tjumeņā galvenajā laukumā mītiņā piedalījušies 800 cilvēki, bet Samāras opozīcijas rīkotajā akcijā netālu no vietējās valdības ēkas sapulcējušies 600 cilvēki.

Krasnodarā mītiņu rīkoja Komunistiskās partijas, partijas "Jabloko" un "Taisnīgā Krievija" domes deputātu kandidāti. Šajā pasākumā sanākuši aptuveni 250 cilvēki, ziņo "Interfax".


Jau vēstīts, ka Maskavā sestdien atkal gaidāma protesta akcija pret decembra sākumā notikušo Krievijas parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanu rezultātiem un sociālajos tīklos gatavību piedalīties šajā akcijā jau pauduši vairāk nekā 44 tūkstoši cilvēku.

Liela daļa Krievijas iedzīvotāju nav noticējuši Kremļa solījumiem veikt politiskās reformas, kas mazinātu varas koncentrēšanos premjerministra Vladimirs Putina rokās.

4.decembra Valsts domes vēlēšanās "Vienotā Krievija" uzvarēja, iegūstot 49,3% vēlētāju atbalsta, tomēr Valsts domē partija zaudēja 77 vietas. Opozīcija norāda, ka arī šis rezultāts ir panākts ar krāpšanos un reālais atbalsts Putinam un viņa partijai ir krietni vien mazāks.

Par vēlēšanu norises pārkāpumiem ziņoja ne tikai starptautiskie un vietējie vēlēšanu novērotāji un opozīcijas aktīvisti, bet arī Valsts domē iekļuvušās Komunistiskās partijas un "Taisnīgās Krievijas" līderi Genadijs Zjuganovs un Sergejs Mironovs. Zjuganovs pavēstīja, ka "Vienotā Krievija" sev pieskaitījusi par 15% vairāk balsu, nekā bija patiesībā, solot izmeklēt vēlēšanu rezultātus visos reģionos. Savukārt Mironovs paziņoja, ka vislielākā krāpšanās notikusi Sanktpēterburgā.

Pret vēlēšanu rezultātiem visā Krievijā protestē tūkstošiem cilvēku. Vislielākā protesta akcija notika 10.decembrī Maskavā, kad pulcējās desmitiem tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!