Foto: AFP/Scanpix
Krievijas galvaspilsētā sestdien vismaz 30 000 cilvēku pulcējās protesta akcijā pret Valsts domes vēlēšanu rezultātu falsificēšanu. Mītiņā pieprasīts atbrīvot politieslodzītos, rīkot jaunas vēlēšanās un atbrīvot no amata centrālās vēlēšanu komisijas vadītāju Vladimiru Čurovu. Dažādi gājieni, mītiņi un demonstrācijas notika arī citās Krievijas pilsētās, vēsta Krievijas masu mediji.

Pēc policijas datiem akcijā Maskavā, Saharova prospektā piedalījušies 30 000 cilvēku, informēja "Interfax". Akcijas rīkotāji gan lēš, ka kopumā sestdien uz protestu pulcējušies 120 000 cilvēku.

Savukārt nevalstiskās organizācijas "Pilsonis novērotājs" aktīvisti pie policijas norobežotajām ieejām mītiņa norises vietā saskaitījuši, ka akcijā piedalījušies 70 000 cilvēku, Krievijas telekanālam "TV Dožģ" pastāstīja organizācijas pārstāvis. Organizācijas pārstāvji pie visām ieejām izmantoja speciālus skaitīšanas aparātus, kuros, katram cilvēkam ieejot iekšā norobežotajā teritorijā, skaitītājs vienkārši nospieda pogu, bet vēlāk organizācija apkopoja visus datus, telekanālam skaidroja organizācijas pārstāvis.

Akcija noritēja mierīgi, policijas iesaistīšanās bija nepieciešama tikai vienu reizi, pēc akcijas rīkotāju lūguma, jo nacionālistu organizāciju pārstāvji mēģinājuši izlauzties uz skatuvi, no kuras opozīcijas politiķi, mūziķi, TV zvaigznes un kultūras darbinieki uzrunājuši sapulcējušos.

Mītiņa beigās opozīcijas pārstāvis Vladimirs Rižkovs nolasīja rezolūciju ar sešām prasībām. Akcijas dalībnieki pieprasa atbrīvot politieslodzītos, pārskatīt 4.decembrī notikušo Valsts domes vēlēšanu rezultātus, atbrīvot no amata Čurovu un izmeklēt viņa darbību, kā arī sodīt visus falsifikācija vainīgos. Tāpat protestētāju rezolūcijā pieprasīts reģistrēt visas opozīcijas partijas, padarīt likumus demokrātiskākus un sarīkot jaunas vēlēšanas, kuru norisi kontrolētu vēlētāju apvienības.

Mītiņš Maskavā pulcēja tūkstošus cilvēku vēl pirms tā oficiālā sākuma. Uzrunās mītiņa dalībniekiem tika asi kritizēts pašreizējais prezidents Dmitrijs Medvedevs, kā arī premjerministrs un prezidenta amata kandidāts Vladimiru Putinu.

Mītiņā skandēja "Krievija bez Putina", "Zaglis nedrīkst sēdēt Kremlī", politiķi un kultūras darbinieki uzruna mītiņa dalībniekiem novēlēja Jauno gadu "bez Putina" un aicināja uz kampaņu "neielaidīsim Putinu Kremlī".

Uzrunās mītiņa dalībniekiem arī tika kritizēta korumpēta vara, kas nerēķinās ar iedzīvotāju interesēm, un pausta pārliecība, ka neapmierināto kustība ir plaša un arī šajā laukumā var atrast pietiekami daudz godprātīgu cilvēku, lai nomainītu pašreizējo korumpēto birokrātiju. Izskanējis arī aicinājums veidot Nacionālās glābšanas komiteju, par kuras vadītāju sapulcējušies protestētāji atbalstīja Krievijā pazīstamu blogeru un korupcijas apkarotāju Alekseju Navaļniju.

Pats Navaļnijs mītiņa dalībniekus ironiski sveica, uzrunājot par "tīkla kāmīšiem" un "bandarlogiem", kā opozīciju un protestētājus nodēvēja Putins. Viņš uzsvēra, ka protestētāji nepiepildīja pesimistisku scenāriju "sanākuši, pabļāvuši un izklīduši". Uz Navaļnija jautājumu, vai cilvēki izklīdīs, pūlis skandēja "Nē!".


Televīzijas zvaigzne Ksenija Sobčaka savukārt mītiņā pauda, ka vara nav badmintona volāniņš, kuru divi spēlētāji var metāt. Viņa uzsvēra, ka vara pieder tautai, un aicināja veidot masu kustību, kurai nebūtu vadoņa, bet kuras līderi būtu cienījami cilvēki, kas nav saistīti ar politiku. "Cīnīsimies nevis par varu, bet, lai ietekmētu varu," aicināja Sobčaka.

Protestētāji ar svilpošanu pauduši attieksmi pret Putinu, atsaucoties uzrunās paustajiem aicinājumiem, ka ir jāaiziet "Kremļa punduriem" Putinam un prezidentam Dmitrijam Medvedevam un Centrālās vēlēšanu komisijas vadītājam Vladimiram Čurovam.

Protesti citur Krievijā:

Pirmā no vairākām sestdien Krievijā plānotajām protesta akcijām pret Valsts domes vēlēšanu falsificēšanu - demonstrācija Novosibirskā - pulcējusi aptuveni 800 cilvēkus un noslēgusies bez starpgadījumiem, vēsta "RIA Novosti".

Sestdien no rīta akcijas dalībnieki gājienā pa vienu no pilsētas centrālajām ielām policijas pavadībā devušies uz Pimenova laukumu. Vietējā policija vēstīja, ka no rīta gājiens pulcējis aptuveni 200 cilvēkus. Gājiena rīkotājs Aleksejs Deņisjuks gan lēsa, ka akcijā jau no rīta sapulcējusi 400 protestētājus. Pilsētas vadība informēja, ka kopumā akcijā piedalījušies 800 cilvēki, ziņo "RIA Novosti".

Gājiena dalībniekiem bija transparenti ar uzrakstiem "Mums nozaga mūsu balsis", dažādi karogi, tostarp ar uzrakstu "Viskrievijas Komunistiskā boļševiku partija". Akcijas rīkotāji gan informējuši, ka dalībnieki lielākoties ir bezpartejiski jaunieši. Akcija ilgusi aptuveni divas stundas.

Akcijas notikušas arī Habarovskā un Tomskā. Organizatori lēš, ka gājienā "Par godīgām vēlēšanām" Habarovskā pulcējušies 300 cilvēki, kamēr iekšlietu struktūras ziņo par 40 dalībniekiem, vēsta BBC.

Tomskā akcija pulcējusi aptuveni 1000 cilvēku, vēsta BBC, atsaucoties uz vietējiem masu medijiem. Demonstranti aicinājuši rīkot atkārtotas vēlēšanas.

Mītiņi notikuši arī Stavropolē, Pjatigorskā un Budenovskā. Pēc policijas sniegtās informācijas, Stavropolē mītiņā piedalījušies 130 cilvēki, Pjatigorskā – 100, bet Budenovska – 30 cilvēki.

Tjumeņā galvenajā laukumā mītiņā piedalījušies 800 cilvēki, bet Samāras opozīcijas rīkotajā akcijā netālu no vietējās valdības ēkas sapulcējušies 600 cilvēki.

Krasnodarā mītiņu rīkoja Komunistiskās partijas, partijas "Jabloko" un "Taisnīgā Krievija" domes deputātu kandidāti. Šajā pasākumā sanākuši aptuveni 250 cilvēki, ziņo "Interfax".


Jau vēstīts, ka 4.decembra Valsts domes vēlēšanās "Vienotā Krievija" uzvarēja, iegūstot 49,3% vēlētāju atbalsta, tomēr Valsts domē partija zaudēja 77 vietas. Opozīcija norāda, ka arī šis rezultāts ir panākts ar krāpšanos un reālais atbalsts Putinam un viņa partijai ir krietni vien mazāks.

Par vēlēšanu norises pārkāpumiem ziņoja ne tikai starptautiskie un vietējie vēlēšanu novērotāji un opozīcijas aktīvisti, bet arī Valsts domē iekļuvušās Komunistiskās partijas un "Taisnīgās Krievijas" līderi Genadijs Zjuganovs un Sergejs Mironovs. Zjuganovs pavēstīja, ka "Vienotā Krievija" sev pieskaitījusi par 15% vairāk balsu, nekā bija patiesībā, solot izmeklēt vēlēšanu rezultātus visos reģionos. Savukārt Mironovs paziņoja, ka vislielākā krāpšanās notikusi Sanktpēterburgā.

Pret vēlēšanu rezultātiem visā Krievijā protestē tūkstošiem cilvēku. Vislielākā protesta akcija notika 10.decembrī Maskavā, kad pulcējās desmitiem tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!