Foto: Reuters/Scanpix
Krievijā svētdien notikušajās parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanās ir uzvarējusi valdošā partija "Vienotā Krievija", tomēr tai nav izdevies saglabāt divu trešdaļu vairākumu parlamenta apakšpalātā, liecina provizoriskie rezultāti.

Saskaņā ar rezultātiem, kas iegūti pēc 96% biļetenu saskaitīšanas, premjerministra Vladimira Putina vadītā "Vienotā Krievija", kuras saraksta līderis bija valsts prezidents Dmitrijs Medvedevs, saņēmusi 49,54% balsu. Ņemot vērā 7% barjeru iekļūšanai Valsts domē, "Vienotajai Krievijai" parlamenta apakšpalātā ir nodrošinātas vairāk nekā puse vietu.

Krievijas Federācijas Komunistiskā partija ieguvusi 19,16%, "Taisnīgā Krievija" - 13,22%, Krievijas Liberāldemokrātiskā partija - 11,66% balsu.


Pārējās partijas nav pārvarējušas 7% barjeru. Liberālā politiķa Grigorija Javļinska partija "Jabloko" ir piektajā vietā ar 3,25% balsu, partija "Krievijas patrioti" ieguvusi 0,96%, bet partija "Taisnā lieta" - nedaudz vairāk par pusprocentu balsu.

Vēlētāju aktivitāte bija 60,2% - par pieciem procentpunktiem vairāk nekā 2003.gadā un par trim procentpunktiem mazāk nekā 2007.gadā, paziņoja Centrālās vēlēšanu komisijas vadītājs Vladimirs Čurovs. Iepriekšējās Valsts domes vēlēšanās 2007.gada decembrī vēlētāju aktivitāte bija 63,78%.

Valsts dome tiek ievēlēta uz piecu gadu termiņu. Tajā ir 450 deputāti, kas tiek ievēlēti pēc partiju sarakstiem, kuriem iekļūšanai domē ir jāpārvar 7% barjera. Saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem "Vienotajai Krievijai" būs 238 deputātu mandāti, Komunistiskajai partijai - 92, "Taisnīgajai Krievijai" - 64, bet Krievijas Liberāldemokrātiskajai partijai - 56 mandāti.

Balsstiesības ir 109 miljoniem Krievijas pilsoņu.

Vēlēšanas sākās Kamčatkas pussalā Krievijas Tālajos Austrumos, kur iecirkņi tika atvērti svētdien pulksten 8 (sestdien 22 pēc Latvijas laika), un beidzās Kaļiņingradas apgabalā, kur iecirkņi tika slēgti svētdien pulksten 20 (19 pēc Latvijas laika).

4.martā Krievijā notiks prezidenta vēlēšanas. Gaidāms, ka pēc tām Putins atgriezīsies prezidenta amatā, bet Medvedevs kļūs par premjerministru.

Putins pauda uzskatu, ka "Vienota Krievija" panākusi "optimālu rezultātu, kurš atspoguļo situāciju valstī". "Balstoties uz šo rezultātu, mēs varēsim nodrošināt stabilu mūsu valsts attīstību. Visiem, kas veicināja šo rezultātu - liels paldies," sacīja Putins īsā paziņojumā presei "Vienotās Krievijas" vēlēšanu kampaņas štābā, stāvot blakus Medvedevam.

Medvedevs noraidīja apgalvojumus, ka vēlēšanas notikušas negodīgi, un sacīja, ka to rezultāti parāda Krievijas "demokrātiju darbībā" un atspoguļo vēlētāju patieso noskaņojumu. Viņš pieļāva iespēju, ka jaunajā Valsts domes sastāvā "Vienotajai Krievijai" dažos jautājumos būs jāslēdz koalīcijas vienošanās ar citām partijām, un pauda uzskatu, ka tas apstiprina demokrātijas nostiprināšanos Krievijā.

"Taisnīgā Krievija" pieļāva iespēju veidot koalīciju dažos jautājumos ar Komunistisko partiju un dažos - ar "Vienoto Krieviju". Savukārt Komunistiskā partija gatava atsevišķos jautājumos ieiet koalīcijā ar Krievijas Liberāldemokrātisko partiju un "Taisnīgo Krieviju", bet ne ar "Vienoto Krieviju".

Komunistiskās partijas līderis Genadijs Zjuganovs paziņoja, ka vēlēšanu rezultāti ir aicinājums Kremlim pamosties un saprast, ka opozīcijai būs vairāk vietas parlamentā. "Tauta ir atteikusies uzticēties varas iestādēm, un nākotnē būs dramatiski jauns politisko spēku sadalījums Valsts domē," sacīja Zjuganovs.

Partijas "Jabloko" un "Taisnā lieta" paziņoja, ka apstrīdēs vēlēšanu rezultātus.

Opozīcija un Maskavā bāzētā novērotāju organizācija "Golos" paziņoja, ka vēlēšanu gaitā notikuši bezprecedenta pārkāpumi, varas iestādes bloķējušas interneta vietnes un vajājušas novērotājus. "Taisnīgās Krievijas" līderis Sergejs Mironovs paziņoja, ka Sanktpēterburgā tiek "nekaunīgi pārrakstīti protokoli", un solīja pirmdien rīkot demonstrācijas.

Vēlēšanu dienā Maskavā, Sanktpēterburgā un Ņižņijnovgorodā policija aizturēja apmēram 350 cilvēkus, kas piedalījās nesankcionētās protesta akcijās. Maskavā aizturēja 258 cilvēkus, Sanktpēterburgā - 65, Ņižņijnovgorodā - 20 cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!