Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kā atzīst pētnieki, Krievijā vara ir nesaraujami saaugusi ar biznesu, tomēr Kremļa ietekme neapstājas tikai pie ekonomiskās kontroles. Krievijas vadības propagandas "spēlē" ir ierauti arī daudzu citu jomu pārstāvji – no mūziķiem līdz pat motociklistiem.

Kremļa propagandas interesēm mēdz kalpot Krievijas estrādes zvaigznes, kurām pārlieku lielas centības gadījumā var tik liegta iebraukšana kādā valstī, tomēr neparastāka šķiet motociklistu, kurus mēdz uzskatīt par nepakļaujamiem dumpiniekiem, pievienošanās Maskavas politikas slavinātāju korim.

Par Kremļa "maigās varas" instrumentu bijušās Padomju Savienības valstīs var uzskatīt Krievijas lielāko motoklubu "Night Wolves" ("Nakts vilki"), raksta laikraksts "The Telegraph".

Kvēli patriotiskajā klubā ir vairāk nekā 5000 biedru, kuri uzskata, "ka Krievija ir visur kur ir "Night Wolves"".

Klubs nepalika malā laikā, kad februārī un martā Krievija sāka Ukrainai piederošās Krimas pussalas okupāciju. "Night Wolves" nekavējoties organizēja prokrievisko separātistu atbalsta braucienu cauri Ukrainas austrumu reģioniem uz Krimu.

"Night Wolves" klubs radies pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados "perestroikas" laikā kā pretpadomju grupa, kas aizrāvās ar rokmūziku un motocikliem, skaidro "The Telegraph".

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Arī šodien klubs apgalvo, ka noraida visus likumus - rakstītos un nerakstītos -, kā arī jebkuru politisko un reliģisko kustību. Tas gan nav traucējis kluba prezidentam Aleksandram Zaldostanovam - "Ķirurgam"- publiski slavēt un uzturēt atklātu draudzību ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Putins ar "Night Wolves" klubu pirmo reizi kopā publiski redzēts 2009. gadā, kas prezidenta kritiķu acīs bija kārtējais līdera gājiens, lai nostiprinātu savu "īsta vīra" tēlu.

2011. gadā ādās tērpts Putins brauca motociklistu parādes priekšgalā Krievijas pilsētā Novorosijskā.

2012. gadā Krievijas prezidents par četrām stundām nokavēja tikšanos ar toreizējo Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču, jo Krimā devās tikties ar ''Ķirurgu" un viņa rokeriem.

Par "aktīvo darbu jaunatnes patriotiskajā audzināšanā" 2013. gadā Putins Zaldostanovu apbalvoja ar Goda ordeni. "Ķirurgs" pateicībā slavēja Putinu par viņa mēģinājumiem atjaunot "Krievijas varenību".

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kluba braucieni, mītiņi un šovi arvien vairāk demonstrē Krievijas "maigo varu" Austrumeiropā, norāda "The Telegraph". "Delfi" jau vēstīja, ka 8. un 9. augustā klubs rīkoja pasākumu Sevastopolē, slavinot Krimas aneksiju.

Pēc pankgrupas "Pussy Riot" pret Putinu vērstās 2012. gada akcijas Maskavas Kristus Glābēja katedrālē "Night Wolves" piedāvāja apsargāt pareizticīgo baznīcas pret turpmāku "huligānismu".

Foto: AP/Scanpix

"Night Wolves" politisko saišu dēļ ir notikušas sadursmes ar citiem motoklubiem. Pagājušā gada novembrī apšaudē ar motokluba "Three Roads" biedriem gāja bojā viens "Night Wolves" motociklists, norāda laikraksts.

"Three Roads" līderis Jevgenijs Vorobjevs pastāstīja, ka konflikts sākās pēc tam, kad viņa klubs nolēma saraut saites ar "Night Wolves", lai sadarbotos ar ASV bāzēto klubu "Bandidos". Vorobjevs arī norāda, ka "Night Wolves" ir kļuvis pārāk politizēts, raksta "The Telegraph".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!