Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas prezidenta Vladimira Putina svītā ir profesionāls ēdienu nogaršotājs, kura uzdevums ir pārbaudīt prezidentam pasniegto maltīti, lai pārliecinātos, ka tā nav saindēta, vēsta britu laikraksts "The Independent".

Tas tapis zināms pēc šonedēļ Londonā notikušās valstu līderu šefpavāru kluba "Club des Chefs des Chefs" tikšanās.

Bez ziņām, ka Putinam servēto ēdienu pārbauda viņa drošības dienesta darbinieks, sanāksmes laikā noplūdusi arī informācija, ka Lielbritānijas karalienei Elizabetei II nepatīk vēžveidīgie, bet ASV prezidents Baraks Obama necieš bietes, raksta "The Independent".

Ēdiena nogaršotāja darbs ir visumā nepateicīgs, ja izrādās, ka priekšniekam paredzētā maltīte bijusi saindēta, bet tas ir bijis pieprasīts gadsimtiem ilgi. Romas imperatori tam izmantoja uzticamus vergus, tāpat rīkojās arī Ēģiptes faraoni, kā arī Bizantijas un Ķīnas imperatori, skaidro laikraksts.

Nacistiskās Vācijas līderis Ādolfs Hitlers bija veģetārietis. Pēdējos divos viņa dzīves gados fīrera iecienītos sparģeļu, paprikas un ziedkāpostu ēdienus nogaršoja kāda sieviete - Margota Voelka.

1978. gadā Lielbritānijā viesojās Rumānijas diktators Nikolaje Čaušesku, līdzi viņam devās ēdienu nogaršotājs, norāda medijs. Irākas līderim Sadamam Huseinam ēdienu nogaršotāji bijuši vairāki.

Tomēr mūsdienu ēdienu nogaršotājiem nemaz nav nepieciešams gatavo maltīti pašiem nobaudīt, atzīst "The Independent". Viņi ir tik ļoti iesaistīti ēdiena pagatavošanas procesā, ka tā saindēšanas izredzes ir tuvas nullei, skaidro laikraksts.

Iepriekšējais ASV prezidents Džordžs Bušs neesot ēdis neko, ko nav gatavojuši Baltā nama pavāri un pasniedzis Baltā nama viesmīlis, liecina ASV Slepenā dienesta bijušā darbinieka Džozefa Petro atklātais. Kad prezidents devās ārzemju braucienos, viņa palīgi noskaidrojuši, kāda būs pasākumu ēdienkarte un devušies no Vašingtonas ar visiem nepieciešamajiem produktiem.

Katrs, kurš pusdienos ar Putinu, iespējams, konstatēs, ka te ir spēkā tie paši noteikumi un ka Krievijas prezidentam līdzi ir paņemti savi pipari, sāls, mērces, dzeramais ūdeni un salvetes, nobeidz "The Independent".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!