Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir devis savu atbalstu līguma projektam par Ukrainai piederošās Krimas uzņemšanu Krievijas sastāvā, vēsta aģentūra "Itar-Tass".

"Atbalstīt līguma projektu starp Krievijas Federāciju un Krimas Republiku par Krimas Republikas uzņemšanu Krievijas sastāvā un par jauna subjekta izveidošanu Krievijas Federācijā," teikts Kremļa paziņojumā.

Pirmdien Putins parakstīja dekrētu, atzīstot Krimu par suverēnu un neatkarīgu valsti. Šis Putina dekrēts paver iespēju atrisināt jautājumu par Krimas iekļaušanu Krievijas sastāvā, "RIA Novosti" komentējis Likumdošanas komitejas vadītāja vietnieks Dimitrijs Vjatkins.

Jau vēstīts, ka Ukrainā ietilpstošajā Krimas Autonomajā Republikā 16. martā notika referendums par pussalas pievienošanos Krievijai. Vēlmi saistīt savu nākotni ar kaimiņvalsti izteikuši 97% balsotāju.

Kijeva un ASV un Eiropas Savienība (ES) referendumu, kurš noticis pārkāpjot Ukrainas un starptautiskos likumus, kā arī Krievijas militārās intervences apstākļos, neatzīst. Ukrainas amatpersonas norāda, ka referenduma rezultāti un tā augstā aktivitāte (piedalījušies 83% Krimas iedzīvotāju) ir falsificēti.

ES un ASV pirmdien apstiprināja sankcijas pret virkni augsta ranga Krievijas un Krimas amatpersonām.

Vēstīts, ka Krima kopš 28. februāra faktiski ir nonākusi prokrievisko spēku kontrolē. svarīgākos objektus ir ieņēmušas vai ielenkušas bruņotas vienības, kuras plaši uzskata par Krievijas karaspēku. 

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins noliedz, ka krievu spēki piedalītos objektu aplenkšanā Krimā - tās esot "iedzīvotāju pašaizsardzības vienības", bet Krievija vēlas tikai aizsargāt iedzīvotājus. 

1. martā Krievijas parlaments atļāva karaspēka izmantošanu Ukrainā, lai aizsargātu savus "tautiešus". Ukrainas armijā izsludināta pilna kaujas gatavība.

NATO, kā arī virkne Rietumvalstu izteikušas brīdinājumus Krievijai tūlītēji pārtraukt agresiju Krimā, kā arī uzstājušas uz Ukrainas nedalāmību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!