Foto: Reuters/Scanpix

Pēc piecas stundas ilgušām sarunām Vācijas kanclerei Angelai Merkelei un Francijas prezidentam Fransuā Olandam izdevies vienoties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu par dokumenta sagatavošanu, kas paredz mierīgu Ukrainas konflikta atrisināšanu, informē raidsabiedrība BBC.

Visu trīs valstu līderi vienojušies sagatavot kopīgu dokumentu un sazvanīties svētdien, informēja Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. "Darbs turpināsies, svētdien telefonsarunās tiks apspriesti provizoriskie rezultāti," medijiem pavēstījis Peskovs norādot, ka sarunas tiks noturētas "Normandijas formātā".

Dokumentā tikšot iekļauti gan Putina, gan Ukrainas prezidenta Petro Porošenko piedāvājumi. Pagaidām par dokumentu sīkāk nekas vairāk medijiem nav atklāts.

Peskovs norādījis, ka sarunas notikušas šaurā lokā bez delegāciju pārstāvju un ekspertu klātbūtnes.


Sarunas starp valstu līderiem ilgušas pusotru stundu, tad viņi iznākuši pie mediju pārstāvjiem. Visu trīs valstu līderi dažas minūtes pozējuši fotogrāfiem, tad Putins pateicies žurnālistiem un lūdzis tiem atstāt telpas.


Jau ziņots, ka piektdien Maskavā ar jaunu iniciatīvu Ukrainas krīzes atrisināšanai ieradās Merkele un Olands. Ceturtdien šo iniciatīvu Vācijas un Francijas līderi apsprieda ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko. Pēc sarunām Merkele un Olands devās prom, nesniedzot nekādus komentārus medijiem.

Visi trīs valstu vadītāji pauduši atbalstu mierīgam Donbasa konflikta noregulējumam un apsprieduši soļus Minskas vienošanās realizēšanai, paziņoja Ukrainas prezidenta preses dienests.

Pirms došanās uz Maskavu Francijas prezidents paziņoja, ka centieni panākt pamieru ir tikai pirmais solis. Savukārt Merkele aicināja nelolot cerības par pamieru panākšanu Ukrainas austrumos.

Krievijas prezidenta pārstāvis Jurijs Ušakovs piektdien norādīja, ka valstu līderu tikšanās saistīta ar situācijas pasliktināšanos Ukrainā. "Arī vairākas Krievijas prezidenta iniciatīvas, ko viņš pēdējo nedēļu laikā telefonsarunās izteicis Merkelei, Olandam un Porošenko, bijušas labas iniciatīvas," skaidrojis Ušakovs.

"Mēs esam gatavi konstruktīvai sarunai, lai panāktu konkrētas vienošanās, kas palīdzētu stabilizēt situāciju un nodibināt tiešus kontaktus ar Kijevas un Donbasa oficiālajiem pārstāvjiem," informējis Ušakovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!