Foto: AP/Scanpix

Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pirms Normandijas desanta 70.gadadienas viesu kopīgajām pusdienām bijusi īsa, aptuveni 15 minūtes ilga saruna ar Ukrainas prezidenta amatā ievēlēto Petro Porošenko, pavēstīja Francijas amatpersonas.

Tikšanās, kuru sarīkoja Francijas prezidents Fransuā Olands, bija pirmā reize, kad Putins tikās ar Porošenko pēc viņa uzvaras 25.maijā notikušajās Ukrainas prezidenta vēlēšanās. Tiesa, Putins un Porošenko nav sarokojušies.

Krievijas ziņu aģentūra ITAR-TASS vēsta, ka saruna notikusi pa ceļam no vietas, kur notikusi sarīkojuma viesu fotografēšanās, uz pusdienu zāli.

Sarunas laikā Putins un Porošenko aicinājuši pārtraukt asinsizliešanu un vardarbību abās Ukrainas konflikta pusēs, apliecināja Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

"Putins un Porošenko aicināja pēc iespējas ātrāk pārtraukt asinsizliešanu Ukrainas dienvidaustrumos un pārtraukt militārās operācijas abās pusēs - gan no Ukrainas bruņoto spēku puses, gan no Ukrainas federalizācijas atbalstītāju puses," skaidroja Peskovs. "Viņi arī apstiprināja, ka nav citu iespēju, kā atrisināt situāciju ar miermīlīgām politiskām metodēm. "

Putins pa ceļam esot runājis ar Porošenko un Vācijas kancleri Angelu Merkeli, vēsta aģentūra.

Grupas fotogrāfijā Putins un Porošenko viens no otrā nostādīti prāvā attālumā.

Putinam un Merkelei piektdien no rīta Dovilā jau bija stundu gara tikšanās.

Merkele sacījusi Putinam, ka laiks pēc Ukrainas prezidenta vēlēšanām ir jāizmanto, lai stabilizētu situāciju Ukrainas austrumos, pavēstīja kancleres birojs. Merkele teikusi, ka Krievijai šajā sakarībā jāievēro "liela atbildība".

Putina ārlietu padomnieks, kurš bijis klāt sarunās, teica, ka tās bijušas konstruktīvas.

"Sarunas bija par rezultātiem un kompromisiem, nevis par atšķirībām," sacīja Jurijs Ušakovs.


Normandijas desanta piemiņas sarīkojumi ir pirmā reize pēc Krimas okupācijas, kad Putins tiekas ar Rietumu līderiem.

Ceturtdien vakarā Putinam bija sarunas ar Lielbritānijas premjerministru Deividu Kemeronu un Francijas prezidentu Fransuā Olandu.

ASV prezidentam Barakam Obamam tikšanās ar Putinu nav paredzēta. Obama gan atzina, ka viņš, neapšaubāmi, "Putina kungu redzēs".

Putins joprojām nav atzinis Porošenko ievēlēšanas leģitimitāti.

Šonedēļ intervijā atbildot uz franču mediju jautājumu, vai viņš Normandijas desanta gadadienas pasākumos tiksies ar Porošenko, Putins sacīja, ka viņš piemiņas sarīkojumos "negrasās ne no viena bēgt" un "komunicēs ar visiem".

Porošenko inaugurācija notiks sestdien.

"Tas ir svarīgs starptautisks sarīkojums, kuram ir jākalpo miera interesēm. Mums ir jārunā vienā balsī, pirmkārt, par Ukrainu," sacīja Olands. "Krievijai ir iespējas iesaistīties sarunās ar Petro Porošenko tieši tagad. Putinam tas ir jāpieņem. Ja viņš to nepieņems, ja viņš turpinās graut Ukrainas suverenitāti, mums nebūs citas izejas, kā veikt [zināmus] pasākumus."

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!