Foto: AFP/Scanpix

Bijušais Masačūsetsas štata gubernators Mits Romnijs ASV Republikāņu partijas konventā oficiāli pieņēma, ka tiek izvirzīts par partijas kandidātu novembrī paredzētajās prezidenta vēlēšanās.

"Priekšsēdētāja kungs un delegāti, es pieņemu nominēšanu ASV prezidenta amatam," teica 65 gadus vecais multimiljonārs un uzņēmējs Romnijs. Šos vārdus pavadīja aplausi un ovācijas, kas ilga vairākas minūtes.


"Es to daru ar pazemību, dziļi aizkustināts par jūsu ticību man. Tas ir liels gods, bet tā ir arī liela atbildība, un šovakar es lūdzu jūs nākt kopā ar mani uz labāku nākotni," ceturtdienas vakarā viņš teica Republikāņu partijas konventa dalībniekiem.

Savā runā Romnijs lielāko uzsvaru lika uz ASV ekonomikas izglābšanu un jaunu darbavietu radīšanu. "Nav vajadzīga īpaša valdības komisija, kas pateiktu, kas Amerikai nepieciešams. Amerikai nepieciešamas darbavietas. Daudz darbavietu," paziņoja Romnijs.

"Atšķirībā no prezidenta [Baraka Obamas] man ir plāns, kā radīt 12 miljonus jaunu darbavietu," viņš teica, norādot, ka tam nepieciešams veikt piecus soļus: Ziemeļamerikai līdz 2020.gadam jākļūst enerģētiski neatkarīgai, izglītības sistēmai jāsniedz izvēle ikvienam vecākam, bet ikvienam bērnam jāsniedz iespējas kļūt par to, kas viņš vēlas būt, jāslēdz jauni tirdzniecības līgumi, jāsamazina budžeta deficīts un jāveido sabalansēts budžets, kā arī jāvairo mazo uzņēmēju īpatsvars ekonomikā.

Viņš kritizēja Obamu, kas nav ASV iedzīvotājiem sniedzis solītās "cerības un pārmaiņas".

"Cerības un pārmaiņas bija spēcīgs aicinājums. Bet šodien es uzdošu vienkāršu jautājumu: ja jūs jutāt tādu aizrautību, kad balsojāt par Baraku Obamu, vai jums nevajadzētu to just arī tagad, kad viņš ir prezidents?" jautāja Romnijs.

"Jūs zināt, ka kaut kas nav kārtībā ar to, ko viņš dara kā prezidents, ja jau labākās sajūtas jums bija vien dienā, kad par viņu balsojāt," norādīja republikāņu kandidāts.

"Šodien ir pienācis laiks pēdējo četru gadu vilšanos atstāt aiz muguras," viņš aicināja, uzsverot, ka "ir laiks atjaunot solījumu Amerikai".

"Ja mani ievēlēs par ASV prezidentu, es ar visu savu enerģiju un dvēseli strādāšu, lai atjaunotu tādu Ameriku, lai paceltu jūsu skatus uz labāku nākotni. Tāda nākotne ir mūsu liktenis. Nākotne ir tur ārā. Tā mūs gaida. Mūsu bērni to ir pelnījuši, mūsu valsts ir no tās atkarīga, pasaules mieram un brīvībai tas ir nepieciešams. Un ar jūsu palīdzību mēs to sniegsim. Sāksim to nākotni šovakar," Romnijs noslēdza savu runu.

Runu uz īsu brīdi pārtrauca divas sievietes un viens vīrietis, kas protestēja, saucot, ka "demokrātija nav bizness" un "mums nepieciešams, lai tauta ir svarīgāka par peļņu". Konventa delegāti nekavējoties sāka skandināt "ASV, ASV", lai nomāktu protestētāju balsis, bet apsardze izveda visus trīs no zāles.

Pēc pārrunām ar apsardzi visus trīs atbrīvoja.

Ceturtdien Republikāņu konventa noslēguma dienā runāja gan Romnija dēls Kreigs, gan mormoņu baznīcas, kurai pieder Romnijs, pārstāvji, gan citi partijas biedri un ASV sabiedrībā cienīti cilvēki, kā arī Holivudas aktieris Klints Īstvuds.

Romnijs bija pārliecinošs Republikāņu partijas štatu priekšvēlēšanu un priekšvēlēšanu sapulču līderis, jau laikus iegūstot izvirzīšanai nepieciešamo 1144 konventa delegātu atbalstu.

Republikāņu partijas atbalstītāji štatu priekšvēlēšanās vai priekšvēlēšanu sapulcēs balso par savu favorītu, kurš vēlāk varētu stāties pretī pašreizējam valsts vadītājam demokrātam Obamam cīņā par ASV prezidenta amatu.

Demokrātiskās partijas konvents, kurā par šīs partijas kandidātu ASV prezidenta vēlēšanām tiks izvirzīts pašreizējais valsts vadītājs Baraks Obama, notiks no 4. līdz 6.septembrim Ziemeļkarolīnas štata Šarlotes pilsētā.

Jaunākās sabiedriskās domas aptaujas desmit nedēļas pirms vēlēšanām liecina, ka nevienam no galvenajiem kandidātiem uz ASV prezidenta amatu nav pārliecinoša vairākuma valsts iedzīvotāju atbalsta.

ASV prezidenta amata kandidātu debates pirms vēlēšanām paredzētas 3., 16. un 22 oktobrī, bet prezidenta vēlēšanas ASV notiks 6.novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!