Foto: AFP/Scanpix

Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili uzlicis veto savu oponentu parlamentā izvirzītajam likumprojektam, kas paredz amnestēt vairāk nekā 3000 ieslodzīto, piektdien vēstīts radio "Brīvā Eiropa" interneta vietnē.

Ceturtdien Saakašvili izsmēja likumdevēju lēmumu aptuveni 200 cietumniekus definēt kā politieslodzītos, norādot, ka šāds lēmums liek Gruzijai izskatīties kā diktatoriskam režīmam un nav nopietns.

Amnestijas sarakstā iekļautas arī personas, kuras notiesātas par pedofiliju, spiegošanu Krievijas labā un par nodevību sodīti armijas virsnieki, uzsvēris Saakašvili. Tikmēr prezidenta kritiķi norāda, ka daži no aizturētajiem ir Saakašvili atbalstošo amatpersonu politiskās vajāšanas upuri.

Lai atceltu prezidenta veto, ir nepieciešamas 89 balsis parlamentā. Aplēses liecina, ka jaunā premjera Bidzina Ivanišvili vadītā koalīcija "Gruzīnu sapnis" šīs balsis varētu savākt, piebilst "Brīvā Eiropa".

Jau vēstīts, ka oktobrī notikušajās parlamenta vēlēšanās prezidenta Saakašvili vadīto partiju "Vienotā Nacionālā kustība" sakāva miljardiera Ivanišvili koalīcija "Gruzīnu sapnis". Pašreizējā prezidenta partija pie varas bija kopš 2003. gada tā sauktās rožu revolūcijas laika.

Kopš Ivanišvili nākšanas pie varas ir aizturētas vairākas prezidenta Mihaila Saakašvili bijušās valdības amatpersonas. Ivanišvili noliedz, ka notiek politisko oponentu vajāšana.

Saistībā ar aizdomām par pastrādātajiem amatnoziegumiem ir aizturēts bijušais aizsardzības ministrs Iraklijs Okruašvili, armijas ģenerālštāba priekšnieks Giorgi Kalandadze un vairākas augsta ranga policijas amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!