Foto: AFP/Scanpix

Turcijas pretterorisma policija otrdien reidu laikā galvaspilsētā Ankarā aizturējusi 20 personas, kas saistītas ar nedēļām notiekošajiem pret valdību vērstajiem protestiem, vēsta aģentūra "Reuters".

Policija, vēršoties pret personām, kuras tur aizdomās par dalību teroristiskās organizācijās, Ankarā pārmeklējusi 30 adreses, vēsta raidsabiedrība "CNN Turk". Turcijas premjers Redžeps Tajips Erdogans iepriekš norādīja, ka ar demonstrantiem manipulē "teroristi".

Policija rīkojusi reidu pēc tam, kad identificējusi personas, kuras ir uzbrukušas policistiem, uzņēmumiem un sabiedriskajam īpašumam, ziņo "CNN Turk".

Nemieri Turcijā sākās maija beigās, kad policija vērsās pret miermīlīgiem demonstrantiem, kuru protestēja pret valdības plāniem apbūvēt Stambulas centrālo parku. Nākamajās dienās nekārtības izcēlās visā valstī un nu jau vērsās pret valdību.

Protestētāji ir neapmierināti ar Taisnīguma un attīstības partiju (AKP) un premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdību. Tai pārmet mēģinājumus uzspiest sabiedrībai konservatīvas islāma vērtības un ierobežot cilvēku brīvību.

Pēdējās dienās protesti, kuru apspiešanai policija izmantoja asaru gāzi un ūdens lielgabalu, ir krietni mazinājušies. Erdogans ir sarīkojis vairākus valdības atbalsta mītiņus, saucot protestētājus par Turcijas ienaidnieku marionetēm.

Protesti ir norādījuši Turcijas sabiedrības dalīšanos starp reliģiozajiem konservatīvajiem, kuri atbalsta Erdoganu, un liberālākiem turkiem.

Nemieros ir gājuši bijā četri un ievainoti aptuveni 7500 cilvēku.

Par vēršanos pret protestantiem Turcija ir saņēmusi starptautisku kritiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!