Foto: Reuters/Scanpix
Francijas prezidents Nikolā Sarkozī piektdien, oficiālās vizītes laikā Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi uzrunājot iedzīvotājus, aicinājis Krieviju un Gruziju "pārtraukt pretstāvēšanu un uzlabot attiecības", informē aģentūra "Itar Tass".

"Francija ir stingri iestājusies un arī turpmāk iestāsies par Gruzijas teritoriālo vienotību starptautiski atzītajās robežās," sacīja Francijas prezidents. "Vienlaikus no visas sirds aicinu Krieviju un Gruziju nostāties uz attiecību sakārtošanas ceļa, jo pretstāvēšanas ceļš neko nedos," sacīja Sarkozī.

"Francijas līdzdalība situācijas Gruzijā stabilizēšanā pēdējos trīs gados [kopš Gruzijas – Krievijas karadarbības 2008.gadā] nav mazinājusies. Gribu vēlreiz apliecināt savu apņemšanos uzraudzīt, kā tiek izpildītas 2008.gadā parakstītās vienošanās par uguns pārtraukšanu starp Gruziju un Krievijas Federāciju," sacīja Francijas prezidents

Viņš uzsvēra, ka "Gruzija ir parādīja labu piemēru brīdī, kad prezidents [Mihails] Saakašvili Eiropas Parlamenta priekšā apņēmās nekad nepielietot spēku, lai atgūtu zaudētās teritorijas [Abhāzijas un Chinvali reģionus] un atjaunot tur Gruzijas jurisdikciju". "Arī citiem 2008.gada 12.augusta un 8.septembra vienošanās parakstītājiem jāpauž šāda apņemšanās, tam būtu jābūt dabiskajam ceļam," sacīja Sarkozī.

Viņš paziņoja, ka "ES novērotājiem jābūt tiesīgiem iekļūt Abhāzijā un Chinvali reģionā situācijas monitorēšanai," uzsvēra Francijas līderis. "Es uzsveru, ka piespiedu kārtā pārvietotajiem Chinvali un Abhāzijas iedzīvotājiem jādod tiesības atgriezties savās mājās un uz savas zemes, lai izjauktās ģimenes varētu apvienoties un cilvēki varētu brīvi šķērsot robežas," sacīja Sarkozī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!