Foto: AP/Scanpix

Sabiedrības sašutumu izraisījis internetā izplatīts videoieraksts, kurā redzams, kā Sīrija nemiernieks iekožas nogalināta karavīra sirdī, otrdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Svētdien internetā izplatītajā video, kura autentiskums nav apstiprināts, nemiernieks škietami izgriež krituša Sīrijas armijas karavīra sirdi.

"Es zvēru pie Dieva, mēs ēdīsim jūsu sirdis un aknas, jūs, suņa Bašara [Sīrijas prezidents Bašars al Asads] karavīri," stāvot pie karavīra līķa videoierakstā saka nemiernieks.

ASV bāzētā cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch" (HRW)  video redzamo vīrieti identificē kā labi zināmu nemiernieku Abu Sakaru no Homsas pilsētas, kurš ir līderis neatkarīgajam grupējumam "Omar al-Farouq Brigade".

Galvenā Sīrijas opozīcijas organizācija - Sīrijas Nacionālā koalīcija (SNK) paziņoja, ka tiesās šo vīrieti. Ienaidnieka līķa sakropļošana ir kara noziegums, norāda HRW, bet vēl lielāka problēma ir ļoti ātra nonākšana pie sektu retorikas un vardarbības, uzsver organizācija.

Abu Sakars iepriekš bijis redzams videoierakstos ar raķetēm apšaudot Libānas šiītu apdzīvotu teritoriju, un pozējot pie Sīrijas valdības pusē karojošu Libānas kaujinieku grupas "Hezbollah" līķiem, informē HRW.

Cenzētu videoierakstu var apskatīt šeit. Brīdinām par vardarbīgu ieraksta saturu.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir aptuveni  70 000 cilvēku. Vairāk nekā miljons sīriešu ir devušies bēgļu gaitās uz ārvalstīm, vēl aptuveni 4,2 miljoni meklē patvērumu valsts iekšienē.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz Krievijas un Irānas atbalstu.

Rietumvalstis, kura vēlās Asada režīma krišanu, ir noraizējušās par radikālo islāmistu pieaugošo lomu Sīrijas konfliktā, kas tikai padziļina reliģiskās nesaskaņas reģionā.

Diplomātiskie risinājumi krīzes pārvarēšanai līdz šim nav devuši rezultātus. Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna.

Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!