Foto: AP/Scanpix

Saūda Arābija kopīgi ar sabiedrotajiem reģionā trešdien sākusi bombardēt šiītu nemiernieku pozīcijas Jemenā, paziņojis karalistes vēstnieks ASV.

"Operācijas mērķis ir aizstāvēt un atbalstīt Jemenas leģitīmo valdību un neļaut valsti pārņemt radikālajai huti kustībai," preses konferencē Vašingtonā paziņoja Adels adž Džubeiri.

Viņš piebilda, ka koalīcijā, kas gatava iesaistīties militārā operācijā Jemenā, ir Persijas līča Sadarbības padomes dalībvalstis, taču tai pievienojušās arī organizācijā nepārstāvētas valstis.

"Mums ir koalīcija ar vairāk nekā desmit valstīm, kas piedalīsies šajās operācijās, lai neļautu Jemenai krist huti rokās," norādīja vēstnieks.

Tikmer Saūda Arābijas valdībai piederošā ziņu aģentūra SPA ceturtdien pavēstīja, ka Persijas līča valstu koalīcijai vēlas pievienoties vēl piecas musulmaņu valstis - Ēģipte, Pakistāna, Jordānija, Maroka un Sudāna.

Jau iepriekš par gatavību iesaistīties operācijā pret Jemenas šiītu nemierniekiem izteica Bahreina, Kuveita, Katra un Apvienotie Arābu Emirāti.

Savukārt ASV paziņojušas, ka sniegs operācijai "lioģistikas un izlūkošanas atbalstu".

Saūda Arābijas televīzijas kanāls "Al Arabiya" ziņo, ka Apvienotie Arābu Emirāti uz Saūda Arābiju jau nosūtījuši 30 iznīcinātājus, bet Jordānija gatava operācijā piedalīties ar sešām lidmašīnām.

Arī Ēģipte un Pakistāna gatava nosūtīt savas lidmašīnas un karakuģus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!