Foto: AFP/Scanpix

Kādai mātei Ziemeļkorejas cietumā pavēlēts nogalināt savu jaundzimušo bērnu, tādu dzīvē piedzīvotu šausmu stāstu ANO izmeklēšanas komisijai Seulā pastāstījusi bijusī ieslodzītā, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Pieredzēto Ziemeļkorejas cietumā ANO izveidotajai komisijai, kas pirmo reizi vēsturē ķērusies pie komunistiskās valsts cilvēktiesību pārkāpumu izmeklēšanas, Seulā pastāstījusi 34 gadus veca bijusī cietumniece Jī Heona.

"Tā bija pirmā reize, kad es redzēju jaundzimušo, un es jutos laimīga," atvaļināta austrāliešu tiesneša vadītajai komisijai stāsta sieviete. "Bet pēkšņi atskanēja soļi un ienāca sargs, un teica mātei bērnu ar galvu uz leju likt traukā ar ūdeni," atceras lieciniece.

"Māte lūdzās sargam saudzēt viņu, bet viņš turpināja to sist. Tā māte ar trīcošam rokām ielika mazuli ar galvu uz leju ūdenī. Raudāšana apklusa un, kad tas nomira, augšā pacēlās burbuļi. Vecmāte, kas bērnu pieņēma, to klusējot izņēma no trauka," stāsta Jī, kura ir viena no daudzajiem bijušajiem cietumniekiem, kas savu pieredzi stāstīs ANO izmeklētājiem.

Tikmēr izolētā Ziemeļkoreja, kurā valda jau trešais Kimu dinastijas pārstāvis, noliedz, ka valstī notiktu cilvēktiesību pārkāpumi. Phenjana ANO ekspertu komisijai iespēju darboties Ziemeļkorejā ir liegusi.

Jī stāsta arī par cietumā piedzīvoto pārtikas trūkumu, kā dēļ ieslodzītie ēduši sālītas vardes. Cilvēkiem acis bijušas iegrimušas dobumos un tie atgādinājuši dzīvniekus. 

Kāds cita liecinieks stāsta, kā bijis spiests vērot savas mātes un brāļa, kuri bija centušies bēgt, nāvessodu. Viņam pašam nogriezts rokas pirksts par to, ka viņš nometis zemē šujmašīnu.

Liecību sniedzēji ir cilvēki, kuriem izdevies izbēgt no Ziemeļkorejas un iegūt patvērumu Dienvidkorejā. 

Tiek lēsts, ka Ziemeļkorejas ieslodzījuma nometnēs atrodas 150 - 200 tūkstoši cilvēku. Daudzi dzīvo badā un tiek nostrādināti līdz nāvei, stāsta pārbēdzēji.

Jau vēstīts, ka ANO izveidota komisija ir sākusi uzklausīt liecības par cilvēktiesību pārkāpumiem komunistiskajā Ziemeļkorejā, startējot savu pirmo izmeklēšanu par cilvēktiesībām izolētajā valstī.

Trīs dalībnieku komisija uzklausīs cilvēku liecības Seulā, bet vēlāk dosies uz Japānu. Intervijas notiek Dienvidkorejā, jo Ziemeļkoreja nav devusi savu atļauju izmeklētājiem darboties savā teritorijā.

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkorejā notiek sistemātiski cilvēktiesību pārkāpumi, tai skaitā spīdzināšana un cilvēku nolaupīšana, kā arī darbojas ieslodzījuma nometnes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!