Foto: AP/Scanpix

Promaskaviskie separātisti Ukrainas austrumu pilsētā Slovjanskā pagaidām negrasās atbrīvot astoņus piektdien sagūstītos Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) dalībvalstu militāros novērotājus, jo uzskata viņus par "spiegiem", vēsta aģentūra "RIA Novosti".

"Pie viņiem atrastas Slovjanskas militārās kartes ar atzīmētiem kontrolposteņiem, patronas, kara žetoni," žurnālistiem paziņojis prokrieviskās pašaizsardzības pārstāvis, kurš reportieriem parādījis arī inspektora Džona Kristensena (Dānija), Kšištofa Kobeļska (Polija) un Aksela Šnaidera (Vācija) dokumentus, kuri apliecinot, ka novērotāji ir "virsnieki".


Pašpasludinātās "Doņeckas tautas republikas" vadītājs Deniss Pušiļins norāda, ka sagūstītās personas tiek turētas aizdomās par "spiegošanu NATO labā".

Saskaņā ar separātistu teikto autobusā atradušies četri Vācijas pilsoņi un pa vienam cilvēkam no Dānijas, Polijas, Bulgārijas un Čehijas. 

EDSO paziņoja, ka aizturētie novērotāji ir ieradušies no EDSO valstīm, taču nepārstāv šo organizāciju. Aizturētie novērotāji Ukrainā ieradušies militārā pārbaudes misijā pēc Ukrainas valdības lūguma un pamatojoties uz 2011. gada Vīnes dokumentu, vēsta Ukrainas mediji.

"Ukrainskaja Pravda" informē, ka autobusā braukušos novērotājus pavadījušas piecas ukraiņu militārpersonas. Visus sagūstītos autobusa pasažierus un šoferi aktīvisti aizveduši Slavjanskas virzienā, kur prokrieviski noskaņotie ļaudis ieņēmuši vairākas ēkas.

Aktīvisti piektdien atteikušies atbrīvot ķīlniekus, to motivējot ar vēlmi vispirms konsultēties ar "kompetentajām" Krievijas iestādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!