Foto: AFP/Scanpix
Sīrijas varasiestādes paziņojušas, ka ķīmiskos ieročus izmantos tikai pret iebrucējiem no ārpuses, nevis pret savas valsts iedzīvotājiem, pirmdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Sīrijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Džihads Makdisi paziņojis, ka ķīmiskos un cita veida masu iznīcināšanas ieročus Damaska nelietos "valsts iekšienē", apdraudot vietējos iedzīvotājus. "Tos pielietosim tikai ārējo ienaidnieku uzbrukuma gadījumā," paziņojis runasvīrs.

"Ķīmiskos un bioloģiskos ieročus mēs nepielietosim Sīrijas krīzes risināšanā pret Sīrijas iedzīvotājiem, es atkārtoju, tas netiks darīts," Sīrijas TV intervijā paziņojis Makdisi. Viņš uzsvēris, ka armijas rūpīgi uzglabātie ķīmiskie ieroči tiks pielietoti vien "ārējās agresijas gadījumā pret Sīriju".

Līdz šim Sīrija nekad oficiāli nav paziņojusi, ka tās rīcībā ir ķīmiskie ieroči. Rietumvalstis un Izraēla iepriekš izteikušas bažas, ka Sīrija pilsoņu karu varētu apspiest, pielietojot ķīmiskos ieročus. Vēl 16.jūlijā BBC, atsaucoties uz avotiem Sīrijā, ziņoja, ka valsts vadība, iedzīta stūrī, varētu pielietot ķīmiskos ieročus.

Daži Sīrijas prezidenta Bašara al Asada oponenti BBC pieļāvuši, ka Sīrija jau ir pielietojusi bīstamos ieročus, taču tam oficiāli apstiprinājumi nav gūti.

Arābu līgas valstu ārlietu ministri pirmdien aicināja al Asadu atkāpties un apsolīja, ka viņam un ģimenei tiks piedāvāta droša aizbraukšana no Sīrijas.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek plaši nemieri pret prezidenta al Asada režīmu. Atbilstoši "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 17 tūkstoši cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.

18.jūlijā vairāki ministri un citas augsta ranga amatpersonas cieta sprādzienā Sīrijas Nacionālas drošības dienesta ēkas Damaskā. Sprādziens notika valsts drošības institūciju mītnē Damaskas centra rajonā Ravdā.

Cilvēktiesību organizācijas paziņojušas, ka nemieros Sīrijā gājuši bojā jau vairāk nekā 19 000 cilvēku. Pēc organizāciju sniegtās informācijas, nogalināti 19 106 cilvēki, no tiem 13 296 civiliedzīvotāju, 481 karavīrs un 949 dezertieri no armijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!