Foto: Reuters/Scanpix
Sīrija pirmdien noraidīja jaunu Arābulīgas plānu krīzes atrisināšanai šajā valstī, kurš paredzprezidenta Bašara al Asada varas nodošanu viceprezidentam, unnosauca šo iniciatīvu par iejaukšanos tās iekšējās lietās.

"Sīrija noraida pieņemtos lēmumus, kuri ir ārpus arābu darba plāna, un uzskata tos par uzbrukumu tās nacionālajai suverenitātei un kliedzošu iejaukšanos iekšējās lietās," valsts televīzija citēja kādas amatpersonas teikto.

Arābu līga svētdien lūdza ANO atbalstu jaunam krīzes atrisināšanas plānam, kas paredz Asada varas nodošanu viceprezidentam un nacionālas vienotības valdības izveidošanu divu mēnešu laikā.

Asadam "jādeleģē viceprezidentam pilnvaras saskaņoti sadarboties ar nacionālas vienotības valdību", kas tiktu izveidota divu mēnešu laikā, teikts paziņojumā, kuru nolasīja Kataras premjerministrs šeihs Hamads bin Džasims al Thani pēc Arābu līgas ārlietu ministru sanāksmes Kairā.

Thani sacīja, ka Arābu līgas ārlietu ministru pieņemtais plāns paredz "Sīrijas režīma mierīgu aiziešanu", un pauda cerību, ka Sīrijas valdība tam piekritīs. Viņš sacīja, ka tas līdzinās miera plānam Jemenā, kuras ilggadējais valsts prezidents Ali Abdallāhs Salehs ir piekritis atkāpties.

Sīrijas amatpersona, reaģējot uz Arābu līgas iniciatīvu, sacīja, ka Arābu līgai tās vietā vajadzētu "uzņemties pienākumus apturēt teroristu finansēšanu un apbruņošanu". Amatpersona piebilda, ka šī iniciatīva ir pret Sīrijas tautas interesēm un neaizkavēs Sīriju "virzīt uz priekšu politiskās reformas un nest drošību un stabilitāti savai tautai, kas šīs krīzes laikā izrādījusi atbalstu nacionālai vienotībai, saliedējoties ap prezidentu Asadu".

Arābu līgas ārlietu ministri sanāksmē Kairā arī nolēma pagarināt Arābu līgas novērotāju misijas darbību Sīrijā un palielināt novērotāju skaitu.

Arābu līgas ārlietu ministri aicināja "Sīrijas valdību un visus opozīcijas grupējumus ne vairāk kā divu nedēļu laikā iesaistīties nopietnā dialogā Arābu līgas aizbildnībā, lai varētu panākt vienotības valdības izveidošanu, kurā būtu apvienota gan vara, gan opozīcija".

Ministri arī uzdeva Arābu līgas ģenerālsekretāram Nabilam al Arabi iecelt "īpašu sūtni", kas sekotu notikumu attīstībai Sīrijā.

Saūda Arābijas ārlietu ministrs Sauds al Faisals pirms tam svētdien paziņoja, ka viņa valsts atsauks savus novērotājus no plaši kritizētās Arābu līgas novērotāju misijas Sīrijā, jo Damaska nav turējusi savus solījumus.

Arābu līgas ārlietu ministri svētdien lēma par misijas nākotni pēc tam, kad novērotāju misijas Sīrijā vadītājs Mohammeds Ahmeds Mustafa al Dabi iesniedza ziņojumu par to, kā misijas darbības pirmā mēneša laikā Sīrija ievēro līdzšinējo Arābu līgas miera plānu. Misijas vadītājs par asinsizliešanu Sīrijā vainoja abas puses - valdību un opozīciju.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek protesti pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Varas iestādēm vēršoties pret tiem, ir nogalināti vismaz 5400 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!