Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēki ceturtdien turpina militāro ofensīvu Damaskas austrumos, bombardējot nemiernieku kontrolētos rajonus, kur trešdien noticis iespējamais ķīmisko ieroču uzbrukums, vēsta aģentūra AP.

Valdība kā "pilnīgi nepamatotas" ir noliegusi apsūdzības, ka trešdien notikušajā piepilsētu apšaudē būtu izmantojusi ķīmiskos ieročus. Savukārt ASV, Lielbritānija un Francija ir pieprasījušas, lai ANO ekspertu komandai, kas atrodas Sīrijā, nekavējoties tiktu dota piekļuve apšaudes vietām.

Avoti Sīrijas opozīcijā un aktīvisti ir snieguši dažādus datus par bojāgājušo skaitu, kas variē no 136 līdz 1300, bet pat pašā pieticīgākajā gadījumā tas ir līdz šim nāvējošākais iespējamais ķīmiskais uzbrukums Sīrijas pilsoņu karā.

Savukārt ceturtdienas rītā Sīrijas armijas lidmašīnas veikušas vairākus uzlidojumus Damaskas austrumu un rietumu piepilsētām. Londonā bāzētā "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" pagaidām gan nav ziņu par cietušajiem.

Trešdienas uzbrukumā bojā gājuši daudz bērnu. Internetā ievietotos amatieru videoierakstos redzami to nedzīvie ķermeņi, kuru bālo ādu nepārklāj nekādi ārēji ievainojumi.

Civiliedzīvotāju un bērnu bojāeju ir nosodījis ANO Bērnu fonds (UNICEF), norādot, ka notikušais ir atgādinājums abām karojošajām pusēm, ka bērni jau ir cietuši pārāk daudz, bet tos, kas nespēj bērnus pasargāt, ir jāsauc pie atbildības.

Lielākā daļa upuru apglabāti masu kapos tajā pašā dienā, caur interneta saziņas programmu "Skype" aģentūrai AP pavēstīja aktīvists no Sakvbas piepilsētas. Bēres tika rīkotas ātri, jo cilvēki baidījās, ka karstuma un elektrības trūkuma dēļ ķermeņi ātri sāks bojāties.

Daļu upuru atpazinuši to radinieki, bet neidentificētie upuri nofotografēti un viņu kapavietas numurētas.

Nemieri Sīrijā sākās ar pret valdību vērstām demonstrācijām 2011. gada martā. Drīz vien tās pārauga pilsoņu karā, kurā bojā gājuši vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!