Foto: RIA Novosti/Scanpix

Sīrijas ārlietu ministrs Valids Muallems otrdien paziņojis, ka Sīrija piekritusi Krievijas ierosinājumam, kas paredz nodot Sīrijas ķīmisko ieroču krājumus starptautiskā uzraudzībā, otrdien vēsta „nbcnews.com”, atsaucoties uz Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova teikto.

"Šāds risinājums izgaisinātu jebkuru pamatu ASV agresijai,” norādījis Sīrijas ārlietu ministrs Valids Muallems.

Lavrovs jau pirmdien aicināja Asada valdību nodot kontroli par ķīmisko ieroču arsenālu starptautiskiem uzraugiem, tādējādi izvairoties no militāra uzbrukuma draudiem. Ar līdzīgu piedāvājumu pirmdien nāca klājā arī ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, taču Damaska atsaucās nevis Kerija, bet gan Maskavas aicinājumam.

Jau vēstīts, ka Maskava sākusi sarunās ar Damasku par konkrētu plānu Sīrijas ķīmisko ieroču nodošanai starptautiskā kontrolē.

„Mēs pašreiz strādājam pie praktiski realizējama plāna sagatavošanas, un tādēļ burtiski pašreiz, šajās minūtēs, notiek kontakti ar Sīrijas pusi," paziņoja Lavrovs.

21.augustā Damaskas piepilsētās notika ķīmiskais uzbrukums, kurā opozīcija apsūdzēja valdības spēkus. Rietumvalstis ASV vadībā sāka apsvērt iespēju reaģēt uz notikušo ar militāru triecienu.

Sīrija uzbrukumus noliedz, bet Rietumi uzskata, ka ķīmisko ieroču pielietojums ir pierādīts. ASV vēl domā par uzbrukumu Sīrijai.

Pret jebkādu militāru iejaukšanos kategoriski iebilst Damaskas ciešā sabiedrotā un lielākā ieroču piegādātāja - Maskava. Pateicoties Krievijas un Ķīnas nostājai, ANO Drošības padome vairāk nekā divus gadus ilgstošā konflikta laikā tā arī nav spējusi vienoties par pasākumiem asinsizliešanas apturēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!