Foto: AP/Scanpix

ANO Drošības padomes pastāvīgie locekļi - ASV, Lielbritānija, Francija, Ķīna un Krievija - trešdien apsprieduši Londonas iesniegto rezolūcijas projektu, kas paredz militāru operāciju pret Sīriju.

Sanāksme beigusies, nekam neliecinot, ka balsojums par rezolūciju, kas nosodītu ķīmisko ieroču pielietošanu Sīrijā, varētu notikt tuvākajā laikā.

Krievijas un Ķīnas vēstnieki, kas kategoriski iebilst pret militāra spēka lietošanu pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, sanāksmi pameta pēc 75 minūtēm.

ASV, Lielbritānijas un Francijas vēstnieki turpināja apspriedi, taču vēlāk arī devās prom, neizsakot nekādus apņēmīgus paziņojumus.

"Lielbritānija iepazīstināja ar tekstu, un Krievija atkārtoja argumentus, kurus jau izteicis tās ārlietu ministrs," pastāstīja viens no diplomātiem. "Krievi un ķīnieši teica, ka iepazīstinās ar tekstu savas valdības. Sarunas nav beigušās, taču pagaidām jauna sanāksme nav nozīmēta."

Tikmēr citi diplomāti izsakās, ka domstarpības esot tik asas, ka nav sagaidāms, ka Maskava un Ķīna, kam kā pastāvīgajiem Drošības padomes locekļiem ir veto tiesības, varētu atbalstīt jebkādu rezolūciju Sīrijas jautājumā.

Tajā pašā laikā Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs Londonā paziņojis, ka sarunas Drošības padomē ilgs vairākas tuvākās dienas, taču vienlaikus uzsvēris, ka starptautiskajai sabiedrībai ir pienākums rīkoties pat tad, ja Ņujorkā neizdosies panākt vienošanos.

"Pienācis laiks Apvienoto Nāciju Drošības padomei uzņemties savu atbildību Sīrijas jautājumā, ko pēdējo divarpus gadu laikā tā nav spējusi," uzsvēris Heigs.

Jau ziņots, ka pēdējo dienu laikā arvien skaļāk izskan ASV un to sabiedroto draudi uzsākt militāru uzbrukumu Sīrijai. Rietumvalstu retorika kļuvusi asāka pēc 21.augusta notikumiem Damaskas pievārtē, kur atbilstoši nemiernieku versijai valdības karaspēka uzbrukumā pielietoti ķīmiskie ieroči.

Sīrijas valdība šīs apsūdzības kategoriski noraida un ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz nemierniekus, kas šādi cenšas diskreditēt valdību.

Rietumvalstu uzbrukums Asada spēkiem gaidāms tuvākajās dienās, paziņojuši vārdā neminēti informācijas avoti, kas Stambulā piedalījušies diplomātu un Sīrijas Nacionālās koalīcijas sanāksmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!