Foto: AFP/Scanpix

Pieaugot spriedzei un draudiem, ka Rietumvalstis varētu dot militāru triecienu Sīrijai, Izraēlā izsludināta daļēja armijas rezervistu mobilizācija, vēsta aģentūra AP.

Izraēla ir nobažījusies, ka iespējamā ASV trieciena gadījumā Sīrijai, arābu valsts varētu par to atriebties ar uzbrukumu ciešajai Amerikas sabiedrotajai Tuvo Austrumu reģionā. Izraēlieši pēdējās dienas stāv garās rindās, lai saņemtu valsts izsniegtās bezmaksas gāzmaskās.

Valdība ir izsludinājusi "ierobežotu" rezervistu mobilizāciju, lai pastiprinātu civilās aizsardzības pasākumus un pretgaisa aizsardzības vienības Izraēlas pierobežā, pavēstīja amatpersonas, precizējot, ka paredzēts mobilizēt "simtiem" karavīru.

Tikmēr premjers Benjamins Netanjahu pēc apspriedes ar drošības padomniekiem  aicināja cilvēkus saglabāt mieru.

"Nav iemesla mainīt ikdienas rutīnu. Tajā pašā laikā mēs esam gatavi jebkuram scenārijam," paziņoja Netanjahu, uzsverot, ka Izraēlas militāristi "ir gatavi aizsargāties pret jebkuriem draudiem un stingri atbildēt ikvienam mēģinājumam kaitēt Izraēlas pilsoņiem".

Iepriekš Sīrijas pierobežā izvietotas "Dzelzs kupola" un "Patriot" pretraķešu aizsardzības sistēmas, informēja amatpersonas.

ASV uzbrukumu Sīrijai varētu veikt tuvākajās dienās, pirms tam par to brīdinot Izraēlu, aģentūrai pastāstīja anonīmas amatpersonas. 

Iespēja, ka Sīrija uzbruks Izraēlai, ir zema, paredz amatpersonas - maz ticams, ka karā novājinātais Asada režīms vēlēsies atklāt vēl vienu fronti.

Izraēla un Sīrija ir seni ienaidnieki, bet Telaviva nav iejaukusies Sīrijas pilsoņu karā, jo nevēlas tikt ierauta konfliktā, kā ari tāpēc, ka daudzi Sīrijā pret valdību karojošie grupējumi ir naidīgi pret Izraēlu.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar opozīcijas aktīvistu ziņām 21. augustā noticis ķīmisko ieroču uzbrukums  Damaskas  piepilsētām, kurā gājuši bojā vairāk nekā 1000 cilvēku.

ASV un Lielbritānija piedraudēja režīmam ar "nopietnu atbildi" un mediji vēsta, ka jau šonedēļ varētu sākties militārs uzbrukums Sīrijai.

Daudzi no upuriem ir sievietes un bērni, slimnīcās ievestajiem cietušajiem no mutēm nāk putas, kas ir tipisks simptoms nervu gāzes zarīna saindēšanās gadījumā, stāsta aktīvisti. Internetā augšupielādētā video redzams, kā improvizētās slimnīcās tiek sniegta palīdzība cietušajiem. Tāpat vietnē "YouTube" atrodami video ar bojāgājušajiem.

Nemieri Sīrijā sākās kā pret valdību vērstas demonstrācijas 2011. gada pavasarī, kas ātri pārauga plaša mēroga pilsoņu karā, kurā jau gājuši bojā vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz Krievijas un Irānas atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!