Foto: AP/Scanpix
Nemiernieki, kas cīnās pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma spēkiem, izmanto ķīmiskos ieročus, paziņoja Sīrijas valsts mediji. Tikmēr nemiernieki apgalvo, ka to dara režīma spēki, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ķīmisks raķešu uzbrukums esot noticis valsts ziemeļos. "Teroristi Alepo provinces Hanāsiras rajonā palaida ķīmiskos produktus saturošu raķeti, nogalinot 15 cilvēkus, galvenokārt civiliedzīvotājus," vēsta valsts ziņu aģentūra SANA.

Sīrija oficiālie mediji par teroristiem dēvē bruņotos nemierniekus, kas cenšas gāzts Asada režīmu. Ziņu aģentūras SANA apgalvojums par ķīmisko uzbrukumu pagaidām nav neatkarīgi apstiprināts, norāda BBC. Tikmēr nemiernieki neilgi pēc šī paziņojuma apsūdzības noraidīja, ķīmisko ieroču pielietošanā apsūdzot valdību.

Nemiernieki stāsta, ka otrdienas rītā noticis ķīmiskais uzbrukums, kurā, domājam, izmantota "Scud" raķete ar ķīmisko kaujas galviņu, bet valdība notikušajā mēģinājusi apsūdzēt nemierniekus.

Tiek uzskatīts, ka Sīrijas valdības rīcībā ir liels ķīmisko ieroču krājums. Šo bīstamo ieroču liktenis vieš nopietnas bažas. Ārvalsti baidās, ka bezizejas apstākļos režīmā spēki var likt šos ieročus lietā, tāpat pamatots ir uztraukums, ka bīstamais bruņojuma var nonākt radikālu un teroristisku grupējumu rokās.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir aptuveni  70 000 cilvēku. Miljons sīriešu ir devušies bēgļu gaitās uz ārvalstīm, vēl aptuveni 2,5 miljoni meklē patvērumu valsts iekšienē.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!