Foto: Reuters/Scanpix
Sīrijā, turpinoties pretvaldības protestu apspiešanai, armijas tanki svētdien iegājuši valsts ceturtajā lielākajā pilsētā Hamā un apšaudēs nogalināti 130 un ievainoti desmitiem cilvēku, paziņoja cilvēktiesību aktīvisti.

Kritušo vidū lielākoties ir vietējie iedzīvotāji. Visvairāk cietuši Hamas iedzīvotāji. Ienāk ziņas arī par cietušajiem citās Sīrijas pilsētās – Darā, kas atrodas valsts dienvidos un Deir ez-Zorā.

Vietējais ārsts, kurš vēlējās palikt anonīms, aģentūrai "Reuters" teica, ka pilsētas slimnīcās trūkst asiņu pārliešanai.


Viņš pastāstīja, ka tanki iebraukuši pilsētā no četrām pusēm, tie apšauda ēkas un noārda pilsētas iedzīvotāju izveidotās barikādes. Iedzīvotāji apmētā tankus ar degbumbām un akmeņiem.

Lielā daļā pilsētas pārraukta ūdens un elektroapgāde - šādas metodes Sīrijas armija parasti izmanto pilsētās, kurās tā apspiež protestus.

Hamā, kur ir 700 000 iedzīvotāji, pēdējā laikā notikuši vieni no lielākajiem pretvaldības protestiem Sīrijā.

BBC vēsta, ka ar liela mēroga militāro operāciju Sīrijas varasiestādes mēģina skaidri pateikt, ka svētā gavēņa Ramadāna laikā necietīs nekārtības. Gaidāms, ka tieši Ramadāna laikā protesti var ieaugt.

BBC arī ziņo, ka Hamas iedzīvotāji negrasoties padoties.

Hama jau mēnesi ir ielenkta, taču tikai svētdienas rītā karaspēks ķērās pie aktīvas rīcības, iebraucot pilsētā ar tankiem.

Sīrijā kopš marta notiek protesti, kuru dalībnieki pieprasa lielāku demokrātiju. Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms vaino nekārtībās "bruņotas teroristu bandas", kuras atbalstot islāmisti un ārvalstu aģitatori.

Pēc starptautiskās nevalstiskās organizācijas "Avaaz" ("Balss") datiem, Sīrijas varas iestādes, vēršoties pret protestiem, ir nogalinājušas vairāk nekā 1600 cilvēkus un aizturējušas 26 tūkstošus, no kuriem vairāk nekā 12 tūkstoši vēl atrodas apcietinājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!